Deși vacanța a început, elevii Școlii sportive „Mihai Viteazul” din Călărași continuă să frecventeze zilnic antrenamentele de sambo și judo, pentru că au câteva competiții în această vară.
„Unii dintre ei au examene de bacalaureat de susținut acum și noi le-am dat liber, dar, când sunt prezenți toți, să vedeți voi ce e aici”, ne spune antrenorul Gheorghe Ciubotaru, în timp ce traversăm un culoar pe pereții căruia stau agățate fotografii cu elevii premianți la campionatele de sambo și judo.
Cabinetul de lucru îl împarte cu Mihail Fistican, un fost elev de-al său care, la doar 30 de ani, este antrenor Emerit al Republicii Moldova. „Eu lucrez cu Mihai, elevul meu. Cândva, eu am fost nacealnicul lui, iar acum eu sunt ajutorul lui.”
.
Istoria Școlii sportive „Mihai Viteazul” e strâns legată de viața lui Gheorghe Ciubotaru, campion al RSSM la sambo, în perioada 1966-1969.
„Eu sunt felcer în domeniul psihiatriei, am învățat la Colegiul de Medicină din Chișinău. În timp ce colegii mei învățau și se pregăteau de examene, eu mergeam la antrenamente și la competiții, după care reveneam, mă apucam de învățat și susțineam examenele nu mai rău decât ceilalți.”
În Călărași, a lucrat inițial la salvare și la Secția de boli infecțioase. A renunțat la medicină în 1975, când a format o secție de sambo și judo în cadrul Școlii profesionale din oraș. Un deceniu mai târziu, în colaborare cu autoritățile locale, deschide Clubul „Orlionok” (pui de vultur – din rusă), instituție care-și propunea să combată delincvența juvenilă, prin practicarea sportului.
În a două jumătate a anilor ‘80, „se formau grupuri de copii delincvenți care nu frecventau școala, furau, deschideau și seifurile din magazine și furau banii, iar sarcina mea era să găsesc o modalitate de a-i opri, ca ei să nu ajungă la închisoare. […] În primul an am scos de la evidență vreo 30 de delincvenți”, își amintește Gheorghe Ciubotaru de primele victorii.
Peste câțiva ani, „Orlionok” va deveni Centrul pentru minori „Mihai Viteazul”, iar în 2012 își va lua denumirea actuală de Școala sportivă „Mihai Viteazul”.
.
*
Gheorghe Ciubotaru a fost directorul instituției până în anul 2011, când s-a pensionat, dar a rămas să activeze în calitate de antrenor, fiind responsabil, în mare parte, de grupele mici – copiii cu vârsta cuprinsă între 5-12 ani.
„Pe noi pandemia ne-a afectat foarte tare, pentru că copiii au stat o perioadă lungă de timp acasă și acum cu mare greu își revin. Cel mai trist este că mulți dintre copiii care practicau sambo nici nu au [mai] revenit după pandemie.”
.
.
.
.
.
.
.
*
De „cei mari”, Gheorghe Ciubotaru e mândru în mod special. „Sunt elevii lui Mihai. În mare parte, e meritul lui că ei sunt așa de bravo și aduc medalii de peste hotare.”
.
.
.
.
.
.
Mai ales că, de la Campionatul European de Sambo, desfășurat la sfârșitul acestei primăveri în Cipru, Alina Burghelea, discipola școlii, a fost medaliată cu bronz la categoria Juniori.
.
Alina are 16 ani și practică sambo din 2019. „Deși am avut multe traume, numai la picior de vreo cinci ori, și lumea mă întreba mereu dacă nu m-am săturat și nu m-aș gândi să renunț la acest sport, eu oricum am continuat. Sambo e un hobby pentru mine și antrenorii m-au ajutat foarte mult să depășesc perioada dificilă din viața mea, după ce mi-am pierdut unul dintre părinți.”
.
*
Înainte de fiecare antrenament, elevii se cântăresc. Urmează exercițiile de încălzire și găsirea unui partener de luptă.
.
.
.
.
.
„Acum e foarte greu să-i scoți din telefoanele mobile și de la calculatoare, dar nouă ne reușește acest lucru”, ne asigură Gheorghe Ciubotaru. Remarcă, totuși, că, „după pandemie, lor le este foarte greu. Au pierdut din forma sportivă și căderile nu mai sunt așa de bune. Au pus multe kilograme pe ei și obosesc repede.”
.
Înainte de plecare, Mihai Fistican citește lista elevilor care urmează să participe la Turneul Republican de JUDO în memoria lui Dudnic Anatol.
.
De la competiție, desfășurată, în perioada 12-13 iunie, în satul Țaul, raionul Dondușeni, elevii Școlii sportive „Mihai Viteazul” din Călărași vor reveni cu 9 medalii.