Drumul Laptelui

La început omul a primit vaca în gospodăria sa, a hrănit-o, a adăpat-o și i-a dat un loc unde să doarmă. Și vaca a dat lapte. Din lapte omul a făcut smântână, brânză și unt. Și atunci când fiecare om și-a dorit să aibă pe masă – la mic dejun, prânz sau cină – produse din lapte, omul a născocit fermele de vaci și fabricile de lapte. Dar sărăcia a făcut ca numărul oamenilor plecați peste hotare să crească, iar cel al vacilor să scadă. Așa am ajuns să căutăm printre oamenii care încă au rămas să trudească la Drumul Laptelui.

Am fi putut merge practic în orice colț al Republicii Moldova, ca să urmărim Drumul Laptelui de la găleata țăranului până la rafturile cu lactate din supermarket, pentru că oriunde se găsesc oameni se găsesc și vaci. Căci numai în 2017, vacile și munca oamenilor au adunat 442 de mii de tone de lapte.

Am mers la Edineț, raionul cu cele mai multe vaci – 7.600 din totalul de 123 de mii din toată țara. Și așa am găsit oameni care se trezesc cu noaptea în cap să rânească bălegarul, să spele ugerul, să mulgă vacile, să le ducă pe câmp, să crească lucernă, să cosească, să pună de mâncare în iesle, să adune lapte de la oameni, să le explice de ce prețul pentru un litru de lapte de casă a ajuns să fie mai ieftin decât un litru de apă extrasă din pământ și îmbuteliată.

Drumul Laptelui este despre trudă.

Este despre oamenii care muncesc zilnic pentru lapte, care stau de dimineață devreme până seara târziu în picioare ca rafturile din magazine sau tarabele din piețe să fie pline cu lapte, brânză, smântână sau unt.

Este despre oamenii care se încăpățânează să lupte zilnic cu sărăcia și să supraviețuiască. Munca și laptele îi ajută să supraviețuiască.

Fotoreportaj realizat de Liliana Botnariuc.

Reportajul fotografic „Drumul Laptelui” a fost expus, parțial, în cadrul unei expoziții fotografice vernisată pe 18 ianuarie 2019 în incinta Bibliotecii Municipale „B.P.Hasdeu”, sediul central, or. Chișinău.



Opiniile exprimate în această publicație nu reprezintă neapărat viziunile Black Sea Trust for Regional Cooperation (BST), German Marshall Fund of the United States (GMF) sau ale partenerilor săi.