Dănuț are 20 de ani, locuiește în Chișinău, este student la Cluj-Napoca și își câștigă primii bani lucrând asistent profesor pentru o companie americană. Tot de ce are nevoie e un calculator și conexiune la Internet. „Pe de o parte, nu mă deranjează învățământul online. Din contra, îmi economisește din timp și îmi oferă posibilitatea să muncesc. Însă, sunt și puncte slabe, pentru că, oricât de autodidact ai fi, ai nevoie și de ajutorul unui profesor.”
….
Este ora 08:00. Dănuț scoate capul de sub plapumă și întinde mâna pentru a muți sunetul strident al deșteptătorului. Deși abia s-a trezit, se simte tare obosit. Noaptea a predat un curs de introducere în Algebră, pe o platformă online, creată de o companie americană, unde este angajat în calitate de asistent profesor.A dormit doar patru ore și ar mai zăbovi cu plăcere în patul cald. Însă, în scurt timp, încep cursurile online și trebuie să-și facă prezența, din fața calculatorului. Este student în anul întâi la Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, România.
După ce își conectează calculatorul, își târâie picioarele până la bucătărie, unde pornește aparatul de cafea. Locuiește singur într-o garsonieră închiriată în sectorul Buiucani al Chișinăului. Azi are trei ore de curs la facultate. Învățământul online e plictisitor și monoton, spune Dănuț. Un monolog. Unii profesori nu se opresc din povestit pentru a răspunde la întrebările studenților. În astfel de cazuri, tânărul și le notează cu grijă într-un document word. Ține neapărat să le adreseze la orele de laborator, atunci când interacțiunea profesor-student este mai mare.
***
De când se ține minte, lui Daniel Ghenghea – Dănuț, cum îi mai spun prietenii, i-a plăcut să învețe. A copilărit și a învățat la gimnaziul din satul Cobani, raionul Glodeni. A avut întotdeauna note bune la școală. În clasa a VII-a, navigând pe Internet, a găsit niște probleme de matematică, specifice vârstei lui, pe care, însă, nu le putea rezolva. Asta l-a enervat, dar i-a antrenat și perseverența. Soluția la această problemă, dar și la multe altele, le-a găsit tot pe Internet. Așa a început drumul său în lumea matematicii, fiind de mic autodidact. „Nu am plănuit niciodată că vreau să devin matematician. Scopul meu era să știu”.
„În clasa a VII-a nu știam engleză și căutam pe Internet, în română, orice ca să învăț. Căutam online, pentru că nu înțelegeam nimic din ce predă profesorul meu de matematică. Am vrut să cunosc și am început să studiez singur. Din videouri de pe YouTube, de pe alte site-uri. Până am dat de un forum. Acolo am început să devin foarte activ. Puneam întrebări, încercam să aflu cum au rezolvat alții problemele. A luat legătura cu mine un profesor de matematică din România. El mi-a transmis vreo zece cărți din care îmi era mai ușor să învăț și mi-a dat multe sfaturi.”
Peste doar un an, în clasa a VIII-a, Dănuț a obținut locul I la Olimpiada raională de matematică și locul III la Olimpiada Republicană. Avea 15 ani și mii de emoții. Era în capitală și participa la ceremonia de premiere. S-a ales cu o diplomă, oferită de însuși Ministerul Educației, dar și o sumă simbolică de bani.
Chiar dacă nu avea susținerea unui profesor, care să-l ajute și să-l ghideze, Dănuț era mai motivat ca niciodată să continue. Atunci a fost observat de Marcel Teleucă, un renumit profesor de matematică de la un liceu privat de elită din Chișinău și unul dintre conducătorii Lotului Olimpic de Matematică. Prin urmare, ultimul an de gimnaziul, Dănuț l-a început fiind elev la Liceul Teoretic „Orizont”. „Am făcut parte dintr-un grup special și, de la prima lecție până la a cincea, făceam doar matematică. În clasa a XII-a am participat chiar și la un concurs internațional, la Olimpiada Balcanică de Matematică, unde am luat medalia de bronz.”
După absolvirea liceului, Dănuț și-a dorit să-și continue studiile la o universitate de top. A depus dosarul la mai multe instituții. Însă, visa să fie admis la École Polytechnique din Franța. „Am fost acceptat la studii în Paris. Vroiam foarte mult să merg. Calitatea studiilor acolo este foarte bună. Însă, doar doi studenți au fost admiși cu bursă. Pe mine m-au primit, deja e un pas mare. Dar trebuia eu să suport toate cheltuielile. Am calculat și, pentru cei trei ani de studii, aveam nevoie de 75 de mii de euro. Aș fi putut să iau un credit, însă m-am răzgândit. Avea să-mi fie tare greu. Părinții mei nu au posibilități. Din contra, în ultimul an, eu mi-am ajutat financiar părinții.”
***
Dănuț a depus actele la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Matematică și Informatică. Nu a fost motivat nici de bursă și chiar după primul semestru a abandonat studiile. A rămas cu un gust amar atât din cauza atitudinii profesorilor, cât și a curriculei învechite și ineficiente, zice el.
„Sunt dezamăgit de calitatea studiilor universitare din Republica Moldova și de pregătirea profesorilor. În primul rând, se învață extrem de puțin din materia de care avem nevoie pentru lucru. Modalitatea de predare e în așa mod, încât peste o lună uiți tot ce ai învățat. Chiar și dacă mai înveți extra, oricum fără ajutorul unui specialist nu te poți dezvolta. La noi profesorii nu forțează studentul să gândească, ei practic dictează ideile lor, dar nu explică. Roboți. Profesorii la noi vin și dictează, dar dacă nu explici cum se construiește soluția problemei respective, nu există niciun efect la ceea ce au predat.”.
În doar patru luni de studii la USM, tânărul a conștientizat că își dorește și poate mai mult. În acea perioadă, la recomandarea unui prieten, a depus online dosarul pentru un job în cadrul unei companii americane. Era 4 decembrie 2019 când a primit e-mail-ul care îi confirma angajarea. „Assisting” este activitatea sa în cadrul companiei. La doar 19 ani, Dănuț a început să predea cursuri online de matematică studenților din întreaga lume. Lucrează, în medie, 100 de ore pe lună. Uneori mai mult, alteori mai puțin.
„Este vorba despre o companie americană, cu sediul în San Diego, care oferă cursuri de matematică în întreaga lume. Avem și elevi americani, și chinezi, și din Europa. Din întreaga lume. Funcția mea se numește graider, asistent de profesor. Eu controlez lucrările studenților. Mai fac niște analize, răspund la întrebări. Cursurile au diferite nivele. Iar noi predăm diferite teme din matematică, Algebra 1, 2. Diferite.”
Munca se desfășoară conform fusului orar al SUA. Pentru a se conforma programului, Dănuț a fost nevoit să-și schimbe ceasul biologic. Doarme mai mult ziua, lucrează noaptea. A fost complicat la început, dar s-a obișnuit. Cu timpul a învățat să-și îndeplinească obligațiile contractuale cu o lejeritate deosebită. A fost nevoit. Deși își găsise jobul care putea să-i asigure din plin viața, tânărul se încăpățânează să învețe.
În următorul an academic a depus actele la Universitatea Babeș-Bolay din orașul Cluj-Napoca, România. Facultatea Matematică și Informatică, doar cu predare în limba engleză. „Nu am intrat la buget nici la Universitatea din Cluj. Nu erau locuri pentru basarabeni. Am luat 10 la examenul de admitere, însă am fost acceptat la contract. Ok, nu e așa de mult, îmi pot permite, nu e nicio problemă. 15 mii de lei plătesc anual contractul, lei moldovenești.”
A început anul universitar tot online, ca mulți alți studenți care își fac studiile peste hotare. Nu și-a văzut niciodată în carne și oase profesorii și nici colegii. I-a cunoscut doar din spatele ecranelor dispozitivelor: „La ceremonia festivă, râde timid tânărul, păreau nice”. La început și-a închiriat un apartament în Cluj-Napoca și a încercat să-și desfășoare activitățile de acolo. Îi plăcea la nebunie seara, când avea puțin timp liber, să se plimbe pe străzile renumitului oraș studențesc. Vesel și plin de tineri altă dată, acum, pandemia l-a cam golit. Nu a fost o problemă, recunoaște tânărul, avea posibilitatea să vadă orașul fără aglomerația și agitația de cândva. Al doilea val al pandemiei de COVID-19 l-a alungat pe Dănuț înapoi acasă, în Republica Moldova.
„E foarte greu învățământul online, dacă nu conștientizezi importanța studiilor. Cumva, în această perioadă, se mizează mai mult pe perseverența elevului de a învăța singur. Pentru că nu avem platforme chiar atât de performante, că să nu simțim diferența dintre predatul obișnuit și cel de la distanță. Mie, de exemplu, odată profa de programare mi-a pus opt la o evaluare. La un exercițiu. Am întrebat-o de ce, însă așa și nu am mai primit răspuns. Lipsa prezenței fizice îngreunează procesul educațional. Era mult mai eficient, dacă mă apropiam de ea și o întrebam, iar ea îmi răspundea. Dar așa…”.
Acum Dănuț, la ai săi 20 de ani, combină studiile și munca direct din pat. Are de predat matematică după miezul nopții până dimineața, iar în zorii zilei trebuie să fie prezent online pentru cursurile la facultate. Se sincronizează rapid pe platformele de predare online. Pe una caută soluții pentru studenți internaționali, iar de pe alta, ascultă atent ce îi predă profesorii din Cluj.
„Nu vreau nici materia de la facultate să o pierd, nici lucrul nu pot să-l neglijez. Bine, recunosc, odată eram tare obosit și am „chiulit”, dacă pot să zic așa, de la cursuri. Uneori pot să fac prezența și să mă ocup de chestiile mele. Unele lucruri care ni se predau la facultate eu deja le știu, la cele noi și importante sunt mereu prezent.”
***
Din perspectiva unui tânăr care și predă, și învață online, Dănuț are păreri împărțite despre această practică de învățare. Potrivit lui, eficacitatea învățământului la distanță depinde în mare măsură de motivarea și gradul de responsabilitate a fiecărui student în parte.
„Studenții și elevii nu erau motivați să învețe nici când cursurile erau offline. Acum, însă, nici pe atât. Nu învață deloc. Eficacitatea e zero. Nici profesorii nu sunt atât de bine instruiți și adaptați predării online. Această practică a venit brusc peste noi și nu am reușit încă să ne adaptăm.”
Dănuț redeschide calculatorul, iar de această dată se conectează la platforma online americană unde, în câteva ore, va preda studenților din întreaga lume matematică. Până atunci, mai are de rezolvat câteva probleme și de controlat niște lucrări. Va începe la 19:30, ora New York-ului, SUA, respectiv ora 02:30 în Republica Moldova. A doua zi de dimineață, începând cu ora 08:00 are un cursul de „Analiză matematică”, pe care nu vrea să-l rateze. Va dormi și în această noapte doar vreo patru ore.
Dănuț crede că viață lui nu se deosebește cu mult de cea a semenilor săi. „Ok, poate că lucrul face diferența. Dar eu consider că duc o viață obișnuită. Nu neglijez nici ieșirile cu prietenii. Am timp și de plimbări nocturne. Îmi plac și filmele de acțiune. Le reușesc pe toate.”
În ceea ce privește viitorul, tânărul este încrezător. Nu a decis încă în ce domeniu va activa. Are mai multe opțiuni. Cunoștințele pe care le deține îi permit o mai mare alegere. Vrea să pună bani la ciorap pentru a-și putea permite o universitate de top din Europa pentru studiile de masterat.
„Încă nu am decis în ce domeniu aș vrea să lucrez. Parcă aș vrea în programare, dar acum mi-am dat seama că nu-mi place atât de mult, cât îmi place matematica. Mai mult mă axez pe un job în domeniul probabilității. Trading – activitatea de cumpărare și vânzare de instrumente financiare. Asta mă fascinează. Este destul de straniu să vezi cum poți să descrii în matematică niște evenimente și să le aproximezi foarte bine. Aproape la perfecție.”
Pentru Dănuț, matematica succesului este descifrată. Își vede viitorul luminos, dar nu acasă: „Îmi plac țările nordice. Acolo aș vrea să fiu peste 10 ani. Și nu vreau toată viața să lucrez pentru bani, dar din plăcere”.
…
Editare: Olga Ceaglei
Foto: Liliana Botnariuc