Bîc, Ichel și Cula. Sunt trei râuri care străbat teritoriul raionului Călărași și apele cărora se întâlnesc, în cele din urmă, în Nistru. Două direct, fiind afluenți oficiali ai celui mai mare râu din Republica Moldova, iar unul – prin intermediului Răutului.
În cazul Bîc, Călărași e chiar raionul de obârșie, așa că am mers în teren să vedem cum arată cele trei râuri la început de sezon estival. Mai ales că unele dintre ele sunt folosite constant pentru irigarea terenurilor agricole, de rând cu deversarea deșeurilor tehnice.
.
BÎC
- Izvor: s. Temeleuți, r. Călărași
- Lungime: 155 de kilometri
- Regiuni traversate: r. Călărași, r. Strășeni, mun. Chișinău și r. Anenii Noi
- Gura de vărsare: s. Gura Bâcului, r. Anenii Noi
Afluent al Nistrului, oamenii din Călărași își amintesc că, prin anii ‘50 ai secolului trecut, în Bîc puteai să te scalzi. Doar că, poluat constant, năpădit de stuf și mlaștini, acum însăși existența lui este sub semnul întrebării.
„Eu cred că râul Bâc o să dispară peste 10 ani”, ne spune Iuliana Cantaragiu, directoarea adjunctă a Centrului Național de Mediu. „Ca râul Bâc să aibă apă, trebuie de luat niște măsuri radicale. De exemplu, ar trebui de lichidat iazurile de acumulare, or în bazinele Bâcului am numărat vreo 300 de iazuri. Fiecare iaz construit pe un râu ar trebui să aibă un regulament de exploatare. De obicei, aceste regulamente nu există și asta duce la distrugerea râului.”
.
CULA
- Izvor: s. Boghenii Noi, r. Ungheni
- Lungime: 65 de kilometri
- Regiuni traversate: r. Ungheni, r. Călărași și r. Orhei
- Gura de vărsare: s. Breanova, r. Orhei
Afluent al Răutului care, la rândul lui, este cel mai mare afluent al râului Nistru.
La Bravicea, un sat amplasat practic la confluența raionului Călărași cu Telenești și Orhei, oamenii știu doar că râul trece pe „sub betonkă” (denumirea uzuală a magistralei M14 – n.r.). Am mers acolo și am găsit mult stufăriș și foarte puțină apă.
Aici, Cula șerpuiește prin vecinătatea terenurilor agricole, iar la câteva sute de metri se află și gunoiștea satului.
.
ICHEL
- Izvor: s. Hîrcești, r. Ungheni
- Lungime: 101 kilometri
- Regiuni traversate: r. Ungheni, r. Călărași, r. Strășeni, r. Orhei, mun. Chișinău și r. Criuleni
- Gura de vărsare: s. Coșernița, r. Criuleni
De rând cu Bîc, face parte din afluenții Nistrului cu ape „foarte poluate, din cauza deversării reziduurilor provenite din localitățile traversate și de la agenții economici care nu filtrează apa tehnică”. În ultimii ani, Ichelul a și fost prezentat drept „focar de infecții”, „bombă ecologică” sau „râul care îmbolnăvește oamenii”.