Încet și sigur, satele Moldovei se sting. E rezultatul unui alianțe trainice dintre sărăcie și migrație, migrație și depopulare, depopulare și delăsare, delăsare și sărăcie. Astăzi avem înregistrate oficial nouă localități fără niciun locuitor. Acestora urmează să li se alăture alte 109 de localităţi în care își duc zilele sub 100 de persoane. Apoi va veni și rândul satelor care numără până la 1.000 de locuitori. E tabloul unui viitor nu foarte îndepărtat, prognozat de demografi, dacă autorităților nu vor arunca un colac solid de salvare în marea de vegetație care pune stăpânire pe tot mai multe sate.
În ultimii 20 de ani Moldova se află într-o depopulare continuă. Până acum a pierdut 1,3 milioane de cetățeni – o cifră egală cu populația Estoniei. Acum numără 2,9 milioane de suflete, arată datele ultimului recensământ al populației (2014). Iar la recensământul din 2054, prezic demografii, Moldova va ajunge să numere doar 1 milion de oameni.
„Republica Moldova pierde anual aproape 2% din populație, iar dacă lumea va continua să migreze peste hotare, atunci peste ani vom avea o țară în vid”, constată demograful Valeriu Sainsus.
Raioanele cele mai afectate de migrație sunt cele din nordul țării, afirmă Sainsus. Floreștiul este lider la capitolul raioanelor cu cele mai multe sate care numără până la 100 de locuitori – 8. E urmat de Soroca, Ungheni și Telenești – câte 7 sate, Glodeni – 6 sate, Briceni și Sângerei – cu câte 5 sate fiecare.
Pe de altă parte, datele oficiale se cam bat cap în cap cu realitatea. Spre exemplu, în satul Slobozia-Medveja locuiesc 20 de bătrâni, însă datele recensământului din 2014 a numărat acolo o cifră mai mult decât dublă – 50 de persoane înregistrate. E o schemă pusă la punct de primari, consideră demograful Valeriu Sainsus.
„Arată mai mult ca să-și păstreze statele de lucrători în Primărie și, astfel, se salvează și fac bani. În felul acesta se face evaziune de populație. Sunt multe sate care au statut de comună, dar numeric îi mai mic ca satul care nu are această titulatură. Toți banii când vin, vin pe comună. Și aceste sate (fără statut de comună) sunt în pericol să dispară”, declară Sainsus.
Pe parcursul anilor 2016-2017, Oameni și Kilometri a cutreierat Moldova de la Nord la Sud și de la Vest la Est și a surprins în fotografii viața a 19 sate pe cale de dispariție din 13 raioane. Despre cinci dintre ele am relatat și în articolul „Să vină sirienii, bețivii și Donbasul!”.
Astfel, vă prezentăm o radiografie a zonelor rurale mici și mijlocii în 100 de fotografii. În obiectivul aparatului de fotografiat au intrat satele Slobozia-Medveja, Pavlovca și Chirilovca (Briceni); Iachimeni (Edineț); Dărcăuții Noi și Vanțina (Soroca); Ion Vodă (Florești); Șestaci și Gura-Ouituz (Sângerei); Tomeștii-Vechi (Glodeni); Leordoaia (Ungheni); Zviozdocica (Căușeni); India (Grigoriopol); Semionovca (Hâncești); Pitești, Hârtop și Victoria (Leova); Popovca (Cantemir); Dermengi (Taraclia).
Din unele localități nu a mai rămas decât cioturi de case și hățișuri tainice. Cele care mai rezistă sunt menținute la viață de bătrâni cu zile numărate. Nici nu mai au puteri să creadă în schimbări. „Atât cu satul acesta! Cine ar veni să locuiască aici, dacă nu e nimic și nimeni?!”
Partea I – Să vină sirienii, bețivii și Donbasul!