Sistemul educațional din Republica Moldova se confruntă de ani buni cu diverse probleme, care afectează inclusiv calitatea studiilor. Rapoartele anuale de activitate ale Ministerul Educației prezintă detaliat schimbările bune și mai puțin bune din domeniu.

De exemplu: numai în 2016 au fost lichidate 32 de instituții de învățământ; numărul elevilor este în continuă scădere; și numărul celor care abandonează școala crește lent, dar constant. Soluțiile responsabililor: strategiile, reperele metodologice, standardele, proiectele. Însă aplicarea acestora decurge cu carențe.

În medie, pe republică, sunt 939 de elevi la 10.000 de locuitori. Cea mai rea situație este înregistrată în regiunea de nord a țării (872 de elevi la 10.000 de locuitori)Cu toate acestea, galeria foto nu include doar fotografii ce ilustrează problemele sistemului de învățământ, ci și părțile bune, așa cum este și în realitate.

Reportajul fotografic „Școala între + și –” a fost expus, parțial, în cadrul expoziției „Realități”, vernisată concomitent în trei orașe: pe 8 iulie – la rondul de lângă monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău; pe 9 iulie – în incinta Cetății Soroca; pe 9 iulie – în Piața Horelor din or. Cahul.