Sistemul educațional din Republica Moldova se confruntă de ani buni cu diverse probleme, care afectează inclusiv calitatea studiilor. Rapoartele anuale de activitate ale Ministerul Educației prezintă detaliat schimbările bune și mai puțin bune din domeniu.
De exemplu: numai în 2016 au fost lichidate 32 de instituții de învățământ; numărul elevilor este în continuă scădere; și numărul celor care abandonează școala crește lent, dar constant. Soluțiile responsabililor: strategiile, reperele metodologice, standardele, proiectele. Însă aplicarea acestora decurge cu carențe.
În medie, pe republică, sunt 939 de elevi la 10.000 de locuitori. Cea mai rea situație este înregistrată în regiunea de nord a țării (872 de elevi la 10.000 de locuitori). Cu toate acestea, galeria foto nu include doar fotografii ce ilustrează problemele sistemului de învățământ, ci și părțile bune, așa cum este și în realitate.
-
Bădiceni, Soroca. În familia lui Roman și Angela Mișcoi din satul Bădiceni cresc cinci copii, dintre care trei sunt școlarizați. Cu toate acestea băieții frecventează sporadic școala. În timp ce colegii lor sunt la prima lecţie, Armean (10 ani) şi Gruzin (12 ani) lucrează în grădina casei. Aceștia nu merg la şcoală de mai multe săptămâni, de când anume nici ei și nici părinții nu ştiu.
-
Băieții spun că-i mai bine acasă și nu le prea place să se scoale dimineața pentru a merge la gimnaziul din sat. Ar sta mai bine în fața televizorului. Părinții susțin că ar vrea ca și copiii lor să învețe, dar nu le ajung bani de haine și încălțăminte. Cu toate acestea părinții sunt optimiști și cred că vor găsi o soluție ca feciorii să nu mai lipsească de la lecții.
-
Satul Valea, Soroca. Ion Popa este unicul elev din satul Valea. La fel ca și surorile sale, care deja au absolvit liceul, băiatul se pornește diminețile la 7:10 spre școală ca să reușească la autobuzul școlar. El merge aproape 2 kilometri pe jos până la Sobari, de unde urcă în transportul școlar care-l duce la Gimnaziul din satul Bădiceni.
-
Părinții își fac griji din cauza că băiatul merge singur pe marginea șoselei ca să nu-i facă cineva vreun rău sau să nu se năpustească vreun mistreț asupra elevului. Cu toate acestea unicul elev din localitatea Valea, care acum este în clasa a VII-a, pornește spre școală la ora în care unii din colegii lui încă mai visează.
-
Satul Cremenciug, Soroca. Profesoara de matematică Lidia Dumbravă din satul Sobari face naveta la gimnaziul din Cremenciug cu brișca. Trăsurica i-a meșterit-o soțul după ce și-a rupt într-o iarnă piciorul și nu putea altfel să ajungă la serviciu. Este nevoită să parcurgă acest traseu cu brișca deoarece are patru copii, iar din salariu trebuie să întoarcă și creditul luat anterior.
-
10 kilometri este distanța pe care o parcurge tur-retur Lidia Dumbravă împreună cu iapa Stela. Ca să nu fie drumul plictisitor profesoara, i-a adesea și câte un elev de la marginea Cremenciugului până la gimnaziul din centrul satului. În această dimineață i-a surâs norocul lui Sășuca Pînzari.
-
Liceul “Alexandr Pușkin” din municipiul Soroca. Maria Stoian învață în clasa a VI-a “b” la liceul “Alexandr Pușkin” din municipiul Soroca și este unica din clasă și totodată singura elevă de etnie rromă de pe tabla de onoare a școlii. Ea este activă atât la lecții cât și în activitățile extracuriculare, făcând parte și din Consiliul elevilor. Maria este puntea de legătură dintre profesori și conaționalii ei care învață la această instituție de învățământ.
-
Satul Țepilova, Soroca. Prima primăvară fără elevi. La începutul anului 2017 școala primară din satul Țepilova a fost lichidată, motivul invocat fiind că tot mai mulți elevi din sat mergeau la școlile din alte localități, iar în sat se nasc prea puțini copii. Timp de un deceniu în reparația, gazificarea și instalarea sistemului de termoficare a acestei instituții preșcolare s-au investit peste un milion și șapte sute mii de lei, între timp gimnaziul a fost transformat în școală primară, iar apoi a fost închis.
-
Satul Parcani, Soroca. Sorina Sîrbu din satul Parcani suferă de paralizie cerebrală infantilă, iar căruciorul este unica ei posibilitate de a merge la școală. Are 10 ani și este pasionată de limba româna și matematică, iar acasă preferă să evadeze în lumea virtuală a computerului. De obicei bunica o aduce la școala primară din sat, dar la anul va trebui să meargă la Voloave.
-
Special pentru ea, microbuzul donat pentru școala din satul Voloave de Guvernul României și care va duce elevii din Parcani de la 1 septembrie, a fost dotat cu rampă pentru cărucior. Fetei îi place să se joace cu colegii, deși îi vine greu să se miște cu căruciorul. Unul electric ar putea să o ajute să fie mai independentă în acțiuni.
-
Școala profesională din orașul Florești. Elevii profesorului Vitalie Flocea învață meseria de electrogazosudor-montator. Practica bate gramatica, așa că elevii de la școala profesională din orașul Florești încearcă să preia cele mai bune abilități la sudarea semi-automată.
-
Elevele din grupa 716 a școlii profesionale din orașul Florești învață și profesii considerate de unii bărbătești. Viitoarele tencuitoare știu că această profesie este una cerută pe piața muncii, mai ales a gastarbeiterilor care aleg să muncească peste hotare.
-
Fetele care vin să învețe profesia de tencuitor nu sunt doar din raionul Florești, dar și din alte unități administrative alăturate. Acestea mânuie cu dibăcie atât mașina de amestecat beton cât și lopățica de tencuit.
-
Gimnaziul din Căinarii Vechi. Profesoara Silvia Burlac de la Gimnaziul din Căinarii Vechi lucrează cu surorile Tatiana și Victoria în ludoteca “Poinița Veselă”, frecventată și de copiii cu cerințe educaționale speciale. Profesoara este sigură că toți elevii pot fi integrați în sistemul de învățământ, iar pentru aceasta este necesară conlucrarea profesorilor cu părinții.
-
Liceul “Constantin Stere” din municipiul Soroca. Fostul profesor de geografie Dumitru Andrieș, după 57 de ani de muncă, nu se poate despărți de școală și elevi. Acesta este florarul Liceului “Constantin Stere” din municipiul Soroca. Atât timp cât sera instituției este în reparație, profesorul are grijă să înfrumusețeze curtea liceului.
-
De această dată, împreună cu elevii clasei a IX-a, care în timpul orei de Educație tehnologică doresc să-i dea o mână de ajutor fostului profesor, plantează flori în fața liceului. Deținător al ordinului “Meritul Civic”, Dumitru Andrieș crede că misiunea sa în societate nu s-a încheiat odată cu ieșirea la pensie, așa că seamănă, plivește și udă florile liceului împreună cu elevii voluntari.
-
În curtea instituției predomină trandafirii, dar au mai fost plantate și rudbeckia, campanula, salvia strălucitoare și levănțica. Dumitru Andrieș, care a predat cândva și biologia, nu se limitează doar la plantarea și îngrijirea florilor, dar le povestește discipolilor tot ce cunoaște despre ele – de la denumirea în latină a plantelor și până la produsele care se pot prepara din ele. Această “lecție” practică este utilă mai ales pentru elevii care trăiesc la bloc și nu pot exersa în altă parte această activitate.
-
Gimnaziul din satul Holoșnița, Soroca. Daniela Răilean are 20 de ani și este învățătoare la clasele primare la gimnaziul din satul Holoșnița. A absolvit Colegiul Pedagogic “Mihai Eminescu” din Soroca și a revenit în satul de baștină, fiind fidelă locului în care s-a născut.
-
Anul acesta este primul an de când activează și deja s-a împrietenit cu picii din clasa I a căror primă învățătoare este. Anume în această sală de clasă a mers și ea pentru prima dată la școală. La încheierea primului ei an școlar în calitate de pedagog se simte împlinită și dornică de a continua.
-
Gimnaziul din satul Holoșnița, Soroca. Andreea Prodan și Roman Gandrabur din satul Holoșnița sunt elevi în clasa I, cu toate acestea ghiozdanele lor nu sunt mai mici decât ale semenilor din clasele mai mari. Deși diverse ONG-uri și părinții bat alarma că ghiozdanele copiilor sunt prea grele din cauza multor manuale, rechizitelor și a accesoriilor pe care trebuie să le poarte zilnic, deocamdată autoritățile nu au găsit o soluție pentru această problemă.
-
Satul Soloneț, Soroca. Este galben și îl cheamă Zaporojeț. Prietenii îi spun Zazic. Duce în fiecare dimineață 50 de copii (în trei etape) la școala de la Stoicani din satele Soloneț și Dubna.
-
Gimnaziu din satul Schineni, Soroca. Lecția de fizică este mai interesantă pentru elevi atunci când sunt aplicate și tehnologiile moderne. De exemplu la gimnaziul din Schineni profesorii obișnuiesc să prezinte elevilor emisiuni și filme la tema predată. De această dată discipolii privesc o emisiune despre consecințele catastrofei nucleare de la Cernobîl.
-
Gimnaziul din satul Pelinia, Drochia. Programul școlar prevede ca la fizică elevii să învețe mai întâi partea teoretică și apoi să încerce și cea practică. La gimnaziul din satul Pelinia teoria și practica merg împreună, astfel elevii înțeleg mult mai ușor temele, cum ar fi determinarea randamentului planului înclinat.
-
Clasa a VII-a are la dispoziție atât instrumente care se folosesc în această școală de zeci de ani cât și un monitor pentru prezentări multimedia. Iar atunci când fizica nu este învățată doar din manuale, lecția este mult mai interesantă.
-
Școala primară din satul Lazo, Drochia. În școala primară din satul Lazo, care este cea mai mică din raionul Drochia, învață 13 elevi – cinci în clasa întâi și câte patru în clasele a treia și a patra. Chiar dacă la minister a fost elaborată metodologia de organizare a claselor din învățământul preuniversitar în regim simultan pentru clasele I-a și a III-a, este foarte complicat de aplicat teoria în practică. Așa că lecțiile de bază sunt predate gratuit de către învățători după masă, special pentru clasa a III-a.
-
În clasa a patra sunt doar patru elevi, care urmează de la 1 septembrie să meargă la gimnaziul din Hăsnășenii Noi. Până în 2012 și în Lazo aveau gimnaziu, care a fost reogranizat acum cinci ani în școală primară. Deși autoritățile raionale și-au dorit să închidă această instituție pe motiv că sunt prea puțini elevi, localnicii și profesorii au făcut tot posibilul ca măcar școala primară să fie păstrată.
-
Școala primară din satul Băxani, Soroca. Cantina școlii primare din satul Băxani a fost amenajată într-o clasă de studii. Bucătăreasa este ajutată la servirea mesei de viitoarele gospodine.
-
Școala primară din satul Băxani, Soroca. Între timp elevii așteaptă cuminți la ușă pentru a intra în cantină. După miros aceștia încearcă să ghicească ce anume vor mânca astăzi.
-
Instituția de învățământ din Băxani nu are apă și canalizare, cu toate acestea elevii au un lavoar la intrarea în școală. Apa este adusă de la o fântână din apropiere.
-
Veceul școlii, ca în multe alte instituții de învățământ de la sate, a fost construit afară. Chiar și atunci când plouă, viscolește sau ninge, elevii sunt nevoiți să iasă afară pentru a merge la blocul sanitar.