Donează prin card bancar

50 MDL Doneaza
100 MDL Doneaza
200 MDL Doneaza

Despre noi

Asociația Reporterilor „Oameni și Kilometri” (www.oamenisikilometri.md), platformă on-line de jurnalism social focusată pe abordarea intrinsecă a istoriilor umane și/sau a fenomenelor sociale din Republica Moldova, și-a început activitatea în Moldova în 2016, și a fost fondată de o echipă de jurnaliști independenți, cu scopul de a prezenta realitățile și „bubele” societății într-un mod jurnalistic unic și individual – storytelling, punând accent pe cei mai vulnerabili, scoțând în evidență încălcări grave ale drepturile omului.

AO „Oameni și Kilometri” dezvoltă investigații sociale aprofundate și reportaje lungi pentru a conștientiza și informa autoritățile și comunitățile cu privire la implementare și impactul politicilor publice sociale asupra celor rămaşi în urmă. Eroii materialelor sunt documentați și monitorizați în timp. Unicitatea abordării este că jurnaliștii rămân în aceleași condiții ca „eroii” timp de câteva zile sau luni, precum și lucru cu autoritățile pentru a produce materiale documentate cuprinzător și aprofundat.

Nu există proiecte similare până acum în Moldova. Suntem printre puținele instituții mass-media independente, apolitice și non-profit care produc materiale de calitate. Suntem multipremiați internațional și național la cele mai prestigioase concursuri dedicate jurnaliștilor și presei libere. În România am fos premiați cu locurile 1, 2, 3 la concursul „Superscrieri”, iar în Moldova am obținut premiul „Jurnaliștii anului” la categoria Longread, Reportaj, Reportaj video, Fotografie, Debutul Anului.

Prin această campanie de strângere de fonduri, ne dorim ca să ne putem continua munca onest și fără presiuni financiare, informând cetățenii despre realitatea nefardată a Republicii Moldova. Dorim să fim susținuți exclusiv de oameni simpli în baza conceptului de membership – un model de finanțare a presei libere, care este folosit cu succes în multe alte țări.

La moment, activitatea noastră este finanțată doar din granturi. Unii finanțatori și-au exprimat poziția cu regret anunțându-ne că din 2023 nu vor mai putea finanța proiectul Oameni și Kilometri și că e timpul să ne concentrăm eforturile pe strângerea de fonduri de la cititori – prin intermediul platformelor unice de donații.

Oameni și Kilometri își propune, în continuare, să informeze și să producă povești umane aprofundate și complexe, care să dezvăluie realitățile nefardate ale Moldovei, dar și să împuternicească comunitățile din Moldova.

Așa că te invităm să faci parte din campania: #Fii alături de Oameni și Kilometri!