Am fost în Artimonovca anul acesta și am realizat un reportaj despre sătucul care mai numără doar patru locuitori și toți pensionari.
Artimonovca, alături de Măximeni și Javgur, fac parte dintr-o comună din raionul Cimișlia a cărui primar este Constantin Răileanu și care se află la primul său mandat.
Am stat de vorbă cu primarul ca să înțelegem cum e să gestionezi un sat atât de micuț, dacă este o problemă scăderea numărului populației, care sunt factorii care asigură longevitatea unui sat, dar și ce soluții are un primar pentru ”reanimarea” satelor mici, desigur, dacă este necesară această „reanimare”?
Sunt doar câteva întrebări la care am încercat să aflăm răspunsul.
***
A scăzut numărul populației în comuna Javgur de la independență încoace?
Acum, după ultimul recensământ, noi avem 977 de persoane în toată comuna (Măximeni, Javgur, Artimonovca). Dar ca să înțelegeți acestea sunt date pe hârtie. A scăzut mai mult de jumătate numărul populației în această comună.
Vă dau un exemplu cu Artimonovca. Cândva în Artimonovca era oficiu poștal, era magazin, bibliotecă, școală, prin anii 1960.
La moment, după câte știu eu, sunt doi din capătul cela de sat, Nadia și Petia Tretiac, este Dumitru, dar el vine și pleacă când și cum, noi oricum îl socotim. Și mai este Mihail și Zinaida, cu care v-ați întâlnit.
Este o problemă scăderea numărului populației în sate sau nu?
Ca să vă dați seama, vă spun la modul direct, nu ai pe cine angaja. Sunt o parte care nu-și doresc și cu ei nu poți face nimic. Ei lucrează la negru și cu aceea se mulțumesc. În lipsa populației, agenții economic nu pot să angajeze, nu pot să facă lucrările de pe câmp, că nu au oameni. Nu mai vorbim de specialiști. Pe tractor sau combină trebuie să fie specialiști calificați.
Cu ce probleme se confruntă sătenii din Artimonovca și cum le soluționați?
Primarul să vină și să ne facă drumul ! Eu sunt de-acord, dar asta e la posibilitate.
Drumul acesta nici nu ne aparține nouă. Drumul aparține Consiliului raional. Iarna trecută, când au fost niște ninsori, tot așa, mă suna doamna Zinaida – Ce facem domn Primar ? – Nu e al nostru drumul, dar bine organizăm ceva. L-am sunat pe domnul Anatol de la Drumuri Cimișlia și el nu știa că e drumul Consiliului Raional. Îl sun pe președintele raionului – domn Președinte sunt 5 oameni, dați să desfundăm. Și au trimis tractorul și am desfundat.
Dacă e drumul Consiliului Raional, fii bun și fă mentenanță.
Ce asigură longevitatea unui sat?
Dacă în următorii 10 ani, nu se depun niște eforturi enorme pentru îmbunătățirea drumurilor moare și Javgur, și Măximeni. Eu vă asigur. Nu se poate în 30 de ani de zile să nu ai un drum care să lege orice sat de centrul raional sau cu un drum mai principal. Noi avem de aici și până la traseu – 7 km noi nu putem să ne permitem ?
Deci infrastructura dacă nu o să fie organizată, nu ne ajută nici amalgamarea, nici nimic.
Ce soluții are un primar pentru ”reanimarea” satelor mici, desigur, dacă această „reanimare” este necesară ?
Dacă vorbim la nivel național este nevoie să se implice direct statul. Cum? Să vină la nivel național cu un program de „reanimare” a satelor. Artimonovca este o zonă pitorească. Să anunțe un concurs pentru deținătorii de terenuri sau oameni și să se construiască niște cabane, dar să fie pe bază de proiect la nivel de țară. Ca persoana nu să-și vândă terenul, dar statul să-l ajute, se „reanimează” terenul, se face o cabană, se construiește o casă. Variante sunt mai multe. Ulterior, beneficiarul are de câștigat, dar au de câștigat toți, de fapt, și statul inclusiv.
Dacă e să copiem de la italieni „1 euro o casă”, și ca să ajungem la momentul acesta ca Primăria să o vândă cu 1 leu, tot e o soluție. Și poate o să aibă succes. Ca să ajungă la Primărie un teren, pur și simplu, populația trebuie să vină și să facă donație la Primărie – Măi, nu am posibilitate, aș dori să fac o donație. În acest context, când Primăria are terenul și e în proprietatea administrației publice, noi putem printr-o decizie a Consiliului – posibil și așa variantă.
Reportajul integral AICI (CLICK!)
Reporter – Polina Cupcea
Video & Montaj – Vlaicu Bunduchi