Inaugurarea expoziției – „50 de umbre ale Covid-19”

Asociația Reporterilor „OAMENI ȘI KILOMETRI” a vernisat pe 25 iulie 2021, expoziția fotografică cu genericul „50 de umbre ale COVID-19” parte din seria „REALITĂȚI”, ajunsă la cea de-a V-a ediție la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, în incinta Cetății Soroca, în Piața Horelor din centrul orașului Cahul. Evenimentul este susținut financiar de către National Endowment for Democracy (NED).

Expoziția cuprinde 50 de fotografii care aduc în vizorul societății, dar și al autorităților, pandemia de Covid-19, care a lovit nemilos întreaga planetă. Martori am fost cu toții. Am pierdut oameni dragi, locuri de muncă etc. Într-un cuvânt, viețile ne-au fost date peste cap. În acest sens, redacția „Oameni și Kilometri” a surprins în obiectivul camerelor de fotografiat, pe parcursul unui an de zile, ravagiile pe care le-a făcut virusul SARS-CoV-2 și le împărtășim împreună cu dumneavoastră.

Fotografiile au fost realizate de fotografii și reporterii redacției „Oameni și Kilometri”: Vadim Șterbate, Polina Cupcea, Liliana Botnariuc, Mihail Calarașan, Mia Bucătaru, Ecaterina Alexander. Versiunea integrală a expoziției urmează să fie publicată pe platforma www.oamenisikilometri.md.   

Polina Cupcea, președinte „Oameni și Kilometri”„Expoziția fotografică organizată de „Oameni și Kilometri” ne permite, ca o lunetă, să descoperim realitatea din cele mai îndepărtate spații geografice și sociale ale Moldovei, de altfel, invizibilă din cauza distanței în kilometri și filtrelor presei comerciale. Colecția de imagini, ca și articolele scrise de echipa „Oameni și Kilometri”, transmit puternice mesaje sociale și arată unde schimbările și reformele sunt într-adevăr necesare”.

Expoziția fotografică „50 de umbre ale COVID-19” va fi expusă publicului până pe 31 august 2021 în 3 orașe din Republica Moldova: Chișinău, Soroca, Cahul și este organizată în cadrul proiectului „Promoting Accountability through Investigative Reporting”, finanțat de National Endowment for Democracy și implementat de Asociația Reporterilor „Oameni și Kilometri” (www.oamenisikilometri.md). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat poziția instituției finanțatoare.

Asociația Reporterilor „Oameni și Kilometri” (www.oamenisikilometri.md) este o platformă on-line de jurnalism social, focusată pe abordarea intrinsecă a istoriilor umane şi/sau a fenomenelor sociale din Republica Moldova (storytelling).