Inaugurarea expoziției – „REALITĂȚI”

Asociația Reporterilor „OAMENI ȘI KILOMETRI” a vernisat pe 20 iulie 2020, expoziția fotografică cu genericul „REALITĂȚI 2020”, ajunsă la cea de-a IV-a ediție la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, în incinta Cetății Soroca, în Piața Horelor din centrul orașului Cahul, în Parcul Central din Ialoveni, la statuia lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Edineț și în Parcul Central din orașul Bălți. Evenimentul este susținut financiar de către National Endowment for Democracy (NED).

Expoziția cuprinde 50 de fotografii care aduc în vizorul societății, dar și al autorităților, probleme și tematici precum soarta atelierelor de piatră de la Cosăuți, copilăria la sate, situația bătrânilor din aziluri, „fețele” a 7 orașe din Moldova, povestea unui om al străzii care se mută în casă nouă etc. 

Fotografiile au fost realizate de cinci fotografi din Republica Moldova, selectați în cadrul unui concurs de burse menite să susțină și să promoveze fotografia documentară și fotojurnalismul. Valoarea totală a burselor a fost de 2.000 dolari- Aurelia Borzin, Tatiana Beghiu, NAtalia Gârbu, Tatiana Obuh, Vadim Șterbate. 

Astfel, pe parcursul a 3 luni, fotografii au documentat câte un subiect ales. O parte din lucrările realizate de aceștia sunt expuse în cadrul expoziției „REALITĂȚI 2020”, versiunile integrale urmând să fie publicate pe platforma www.oamenisikilometri.md.

Tatiana Obuh, fotograf: În Moldova se investește prea puțin în fotografia documentară, comparativ cu alte țări. Deși, anume fotografia documentară este cea care ne face să gândim altfel și ne povestește cel mai bine situația.  Această bursă mi-a oferit oportunitatea să fac ceva nou: să relatez un subiect prin imagini, dar nu prin cuvinte. Pe parcursul celor trei luni am mers în 7 orașe ale Moldovei. 

Vadim Șterbate, fotograf: „Bursa oferită de Oameni și Kilometri m-a provocat să ies din zona mea de confort și să încerc și altceva. Am prezentat povestea unei lespezi mari de piatră care se transformă într-un monument de artă, să zicem așa, grație unui sculptor desăvârșit – Ion Lozan. Totodată, această bursă a contribuit și la dezvoltarea mea profesională. Am mai studiat câte ceva, am urmărit și alte portrete similare, am încercat să fac față unor situații mai complicate ce ține de fotografie,pentru că fiecare fotografie doream să fie diferită decât celelalte. Sper că mi-a reușit”.

Polina Cupcea, președinte „Oameni și Kilometri”: „Expoziția fotografică organizată de „Oameni și Kilometri” ne permite, ca o lunetă, să descoperim realitatea din cele mai îndepărtate spații geografice și sociale ale Moldovei, de altfel, invizibilă din cauza distanței în kilometri și filtrelor presei comerciale. Colecția de imagini, ca și articolele scrise de echipa „Oameni și Kilometri”, transmit puternice mesaje sociale și arată unde schimbările și reformele sunt într-adevăr necesare”.

Expoziția fotografică „REALITĂȚI” va fi expusă publicului până pe 31 august 2020 în 6 orașe din Republica Moldova: Chișinău, Soroca, Cahul, Ialoveni, Bălți, Edineț.

Asociația Reporterilor „Oameni și Kilometri” (www.oamenisikilometri.md) este o platformă on-line de jurnalism social, focusată pe abordarea intrinsecă a istoriilor umane şi/sau a fenomenelor sociale din Republica Moldova (storytelling).