Societatea moldovenească continuă să fie una patriarhală cu viziuni „centrist-masculinizate” și distorsionate în ceea ce privește rolul și acceptarea femeii în cadrul structurilor decizionale și politice, constată Biroul Național de Statistică.
Asta chiar dacă Republica Moldova şi-a asumat, la nivel naţional și internaţional, asigurarea egalităţii de gen în toate domeniile vieții social-economice: a ratificat Convenția ONU privind eliminarea tuturor formelor de discriminare față de femei (CEDAW), a semnat și s-a angajat în realizarea Platformei de la Beijing şi a Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, inclusiv a Acordului de Asociere cu UE.
Deşi imaginea femeii s-a mai schimbat în mentalitatea oamenilor, femeia continuă să fie un simbol al vulnerabilității şi fragilității. Se vorbește mult despre egalitate de gen, despre reformele care se fac și legile care sunt semnate. Cu toate acestea, societatea continuă să separe cele două categorii: femei vs bărbați.
Iar în cazul în care cineva dintre ele reușește să spargă aceste tipare nescrise, atunci se confruntă cu discriminare, este neglijată sau judecată de anturaj. Cel puțin asta arată sondajele. Însă regula generală nu este întotdeauna valabilă. De ce calități are nevoie femeia care vrea să depășească stereotipurile și să se impună într-un domeniu dominat de bărbați, aflăm chiar de la ele.
Fotoreportaj realizat de Tatiana Beghiu.
Reportajul fotografic „10 Femei” a fost expus, parțial, în cadrul expoziției „Realități”, vernisată concomitent în cinci orașe: pe 16 iunie – în Piața Horelor din or. Cahul; în incinta Cetății Soroca; în Pinacoteca „Antioh Cantemir din mun. Bălți; pe 17 iunie la rondul de lângă monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău; în Parcul Central din or. Ialoveni.