7 orașe

Proiectul „7 orașe” povestește despre viața orașelor din Moldova, în afara Chișinăului. Chișinăul este capitala țării și cel mai mare oraș care atrage populația din provincie cu oportunități mai bune de muncă și studii, în timp ce multe sate rămân în paragină, căci locuitorii lor pleacă pentru totdeauna. Dar care este situația în alte orașe din țară? Pentru a răspunde la această întrebare am decis să vizităm 7 orașe din Moldova și să redăm prin fotografii realitățile din viața de zi cu zi.

Conform datelor recensământului din 2014, Republica Moldova încă mai rămâne o țară cu populație preponderent rurală. În sate locuiesc 61,8%, pe când la orașe 38,2% din populația țării. Împreună cu regiunea Transnistreană, în Moldova sunt 66 orașe. Nu a fost ușor de ales doar 7 din ele, însă ne-am străduit să acoperim toate regiunile țării. În această listă, bineînțeles, se regăsește cel de-al doilea oraș din țară după numărul populației – orașul Bălți. După care urmează Bender (Tighina) din Transnistria. Cel mai vestic oraș din lista noastră este Ungheni. Soroca reprezintă regiunea nord-est, iar Orheiul povestește cum decurge viața urbană în centrul țării. Comrat este orașul de la sud și capitala Găgăuziei. Un alt oraș din sud – Basarabeasca arată cum trăiește un mic centru raional.

Proiectul „7 orașe” este dedicat orașului, nu ca o concentrare de monumente de arhitectură sau puncte de atracție, ci ca un spațiu pentru viață. Acest proiect reflectă viața cotidiană a orășenilor care merg la cumpărături, utilizează transportul public sau se grăbesc să-și rezolve treburile zilnice, adică prezintă aspectul orașului fără retușări sau exagerări.

***Soroca***

Vedere spre Cetatea Soroca dinspre Nistru. Fortăreața a fost ridicată în secolul XV în timpul domniei lui Ștefan cel Mare. Masivul de bază a lucrărilor de restaurare a fost finalizat în 2015 și cetatea a fost redeschisă pentru vizitatori. 

La 30 de metri de la cetatea Soroca un pârâu se revarsă în Nistru  și transportă ape de canalizare și deșeuri. Problema lipsei stației de epurare a apei reziduale este actuală pentru oraș încă din anii 90. Anterior, tratarea apelor reziduale se făcea de o stație de pe malul opus al Nistrului din satul Țechinovca, astăzi teritoriul Ucrainei. 

Pescarii pe malul Nistrului. Aici se pescuiește, în pofida stării deplorabile de mediu, cauzate de lipsa tratării apelor reziduale din orașul Soroca. 

Tot în Soroca, există așa numitul „Dealul Țiganilor”, unde preponderent se găsesc casele romilor. Cupola de aur a acestei case poate fi văzută practic din orice colț al orașului.

Clădirea cinematografului „Dacia “, care este închis de mai mult de 20 de ani. Cinematograful a fost construit în 1962 unde V. Voițehovskii fusese arhitectul principal. 

 

***Bălți***

Frescă sovietică cu numele orașului pe o clădire tipică cu cinci etaje. În orașul Bălți s-au păstrat destul de multe mozaicuri sovietice. 

Vedere spre oraș și țevi de încălzire dinspre lacul orășenesc. Lacul este un rezervor pe râul Răuțel și servește drept plajă de vară pentru cetățeni. 

O femeie hrănește porumbei în piața Vasile Alecsandri din centrul orașului Bălți. În apropiere se găsesc Aleea Clasicilor, un teatru, un oficiu poștal și un centru comercial. 

Pavilion acoperit al unui centru comercial. Aici se vând produse lactate, mezeluri, miere și legume. Sala pavilionului este decorată cu un basorelief. 


Vedere spre clădirea Teatrului Național „Vasile Alecsandri”. Teatrul a fost fondat în 1957 și s-a mutat în clădirea actuală în 1991. Arhitectul noii clădiri este Ianina Galperina. 

 

***Ungheni***

Fete se odihnesc pe o bancă pe una dintre străzile centrale din Ungheni – strada Națională. Banca este de fapt un fost scaun de tren. Astfel de scaune se mai întâlnesc în trenurile vechi de tip diesel. Aceleași tip de bănci se găsesc pe plaja orășenească și în grădinile publice.

Vedere spre biserica mănăstirească Sf. Mare Mucenic Gheorghe. Parohia a fost fondată în anul 2000 și a devenit mănăstire în 2004. Biserica a fost ridicată în apropierea parcului central al orașului, pe locul unei foste grădinițe. 

Un pescar pe plaja orășenească. Plaja este situată pe lacul de acumulare Delia, lângă gară. Starea ecologică a lacului s-a agravat vizibil în ultimii ani din cauza aruncării gunoiului și a apelor uzate din gospodăriile din apropiere, precum și din cauze lipsei lucrărilor de curățare. 

Vedere spre supermarket și sectorul de blocuri multietajate, numit Ungheni-Deal. Centrul istoric situat pe valea râului se numește Ungheni-Vale, iar partea de oraș, construită ulterior pe locul satului Delești și situată mai sus, pe versant, se numește Ungheni-Deal. 

 

***Orhei***

Autogară și vedere spre partea de vest a orașului Orhei. Locația geografică a orașului îl face un important nod de transport. 

Lucrări de instalare și decorarea a pomului de Crăciun din centrul orașului. Strada centrală a orașului poartă numele de Vasile Lupu. Aici, lângă clădirea administrației orașului, a fost ridicat un monument în cinstea domnitorului Moldovei. 

Plaja orășenească pe malul lacului și vedere spre parcul de distracții Orheiland. Parcul a fost deschis în 2018 și acoperă o suprafață de peste 20 mii de metri pătrați.

Piață improvizată în curțile blocurilor de locuit, în apropierea pieței centrale. În curți și pe străzile adiacente se vând mai multe produse decât la piața din oraș. 

Vedere a Bisericii Sf. Nicolae, situată la intersecția străzilor Vasile Lupu și Ștefan cel Mare. Biserica a fost construită în secolul al XIX-lea.


 

***Comrat***

Vedere a clădirii Comitetului Executiv al Găgăuziei și a monumentului lui V.I. Lenin. Comitetul Executiv al UTA Găgăuzia are atribuții în domeniul politicii externe și interne și este, de asemenea, responsabil de administrația publică locală. 

Clădirea Universității de Stat din Comrat. Universitatea a fost fondată în 1991 și are patru facultăți: economie, juridică, agricultură, și cultură națională. 

Intrarea în fabrica de produse lactate. Întreprinderea Oloi Pak a fost fondată în 2003, iar produsele ei pot fi găsite nu numai în Gagauzia, ci și în Chișinău. 

Parcul central al orașului și vedere spre Catedrala Sf. Ioan Botezătorul. Catedrala a fost construită în perioada 1840 – 1856, data exactă a fondării nu se cunoaște. Clopotnița a fost ridicată la sfârșitul secolului XIX. 



***Basarabeasca***

Vedere spre râul Cogîlnic, pe ambele maluri ale căruia este situat orașul Basarabeasca. Cogîlnic izvorăște în raionul Nisporeni și se varsă în Marea Neagră. Pe lângă Basarabeasca, pe râu sunt amplasate orașele Hîncești și Cimișlia. 

Vedere spre căile ferate din stația Basarabeasca. Acest nod feroviar este unul dintre cele mai mari din Moldova. Stația a fost deschisă în 1877. 

Monument dedicat soldaților Forțelor Aeriene, restaurat în 2018. Un bărbat se plimbă cu bicicleta într-o zi rece și plină de zăpadă. 

Strada centrală a orașului poartă numele Karl Marx.  Aici casele particulare cu un nivel se învecinează cu clădirile cu cinci nivele. 

 

***Bender (Tighina)***

Cantina „URSS”, decorată în stil sovietic, este situată la etajul doi al gării auto. Clădirea gării de autobuze găzduiește și un magazin de mobilă. 

Intersecția străzilor Lenin și Suvorov în orașul Bender și vedere spre un restaurant japonez. O trăsătură ce deosebește orașul este prezența gheretelor de ziare de culoare roșie. 

Gara Bender-1. Clădirea gării feroviare este cea mai veche din Bender, a fost construită în 1953. Spre deosebire de stațiile Bender-2 și Bender-3, prin această stație pot trece doar marfarele. 

Clădirea cinematografului Gorkii. Cinematograful a fost deschis în 1956, iar în 2009 clădirea a fost reconstruită și renovată. Astăzi, cinematograful corespunde celor mai noi standarde și echipament tehnic. 

Vedere spre fortificațiile cetății Bender de pe Nistru. Cetatea a fost construită în 1538. Din 2008 pe teritoriul cetății se desfășoară lucrări de restaurare au fost în curs de desfășurare. 

 

*Reportajul fotografic „7 orașe”  a fost expus, parțial, în cadrul expoziției „Realități 2020”, ajunsă la a IV-a ediție, vernisată pe 20 iulie 2020, concomitent, în șase orașe din Republica Moldova – Chișinău (rondul de lângă monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt), Cahul (Piața Horelor), Soroca (Cetatea Sorocii), Bălți (Parcul Municipal Central), Edineț (statuia lui Ștefen cel Mare și Sfânt) și Ialoveni (Parcul Central).