Bătrânii lui Erdogan

Azilul rămâne pentru multe persoane în etate unica opțiune, atunci când neputința îi copleșește, iar rudele nu-și permit să-i mai întrețină sau să-i ajute. Pentru a afla cum este să-ți duci existența într-un azil de bătrâni, ce fac persoanele în etate și care le este destinul, ne-am încumetat să mergem la sudul Moldovei, în orașul Comrat la azilul de bătrâni „Recep Tayyip Erdogan”, numit în cinstea președintelui turc printr-o decizie a Consiliului Municipal din Comrat în 2015.

Instituția este de stat, finanțată de Primăria orașului. Anul acesta marchează 15 ani de la fondare. Iar amenajarea și dotarea instituției cu echipamente moderne este meritul Agenției Turce pentru Cooperare şi Coordonare (TIКА) care desfășoară o activitate intensă la sudul Moldovei.

În conformitate cu regulile de activitate, 75 la sută dintre beneficiarii acceptați aici trebuie să aibă viza de reședință în orașul Comrat, iar 25 la sută se acceptă locuitori ai satelor din apropiere.

Administrația afirmă că dacă bătrânul nu are rude, atunci aflarea sa în această instituție este acoperită din contul pensiei. Astfel, 75 la sută din pensie, indiferent de mărimea acesteia, sunt alocate în aceste scopuri, restul cheltuielilor fiind finanțate de Primărie. Dacă rudele sunt cele care achită aflarea bătrânilor în azil atunci taxa constituie 65 de lei pentru o zi.

În prezent, Azilul de bătrâni din Comrat este căminul pentru 29 de persoane, dintre care 6 bărbați și 23 de femei. Totuși, potrivit datelor, aici locuiesc 30 de persoane.

.