Culisele unui teatru de provincie

Viața din culisele unui teatru de provincie este cam la fel cu ale teatrelor mai mari – cu repetiții și pauze de masă în fugă, cu premiere și spectacole la care spectatorii fie se înghesuie, fie mai trec pe alături. Și totuși viața unui teatru din provincie are și farmecul său. Lipsește invidia caracteristică unor colective mai mari, iar intrigile sunt doar pe scenă, nu și în culisele sale.

Teatrul „Veniamin Apostol” din Soroca a fost deschis acum 10 ani. Botezat în cinstea regizorului, actorului și pedagogului Veniamin Apostol, născut în satul Dubna din județul Soroca, acest teatru a fost primul care a readus pe scenă spectacolele după Dumitru Matcovschi și cel care a dramatizat cartea „Copii în cătușele Siberiei”, scrisă de Spiridon Vangheli. 

Fiind un teatru de proiecte, instituția contractează pentru unele spectacole regizori și actori de la alte teatre, în special din cei născuți în Câmpia Sorocii. În același timp, implică și pepiniera sa de actori – studioul „Cortina”, format din elevi de la diferite instituții de învățământ din Soroca. 

Chiar dacă teatrul nu este mare, precum teatrele din capitală sau cel de la Bălți, în schimb pe scenele acestuia au încăput multe lucruri frumoase. 

Bine ați venit la Teatrul „Veniamin Apostol”!

.