Invazia eco de la Râșcova

Acum cinci ani, în satul Râșcova din raionul Criuleni a început edificarea unei așezări ecologice. Totul a pornit de la câteva familii pentru care idea de dezvoltare durabilă a devenit un stil de viață și care au fondat complexul EcoVillage Moldova

În timp, comunitatea a deschis și un „Centru de Instruire Ecologică”, prin intermediul căruia își împărtășește experiența, și a mai susținut crearea unui „Horse Sanctuary” – azil în care și-au găsit refugiu mai mulți cai salvați de la abatorizare.

Pentru localnici, crearea unei așezări eco a însemnat nu doar o oportunitate de amenajare a satului, dar și de a face un ban. În prezent, la EcoVillage muncesc permanent patru locuitori din Râșcova, în timp ce alții oferă cazare, contra cost, pentru participanții la seminarele organizate în cadrul complexului.

Mai mult, unul dintre locuitorii satului a venit cu inițiativa de abordare responsabilă față de reciclarea deșeurilor menajere. Așa că primul lucru pe care-l observi când intri în Râșcova sunt tomberoanele colorate pentru colectarea separată a deșeurilor.