Acum cinci ani, în satul Râșcova din raionul Criuleni a început edificarea unei așezări ecologice. Totul a pornit de la câteva familii pentru care idea de dezvoltare durabilă a devenit un stil de viață și care au fondat complexul EcoVillage Moldova.
În timp, comunitatea a deschis și un „Centru de Instruire Ecologică”, prin intermediul căruia își împărtășește experiența, și a mai susținut crearea unui „Horse Sanctuary” – azil în care și-au găsit refugiu mai mulți cai salvați de la abatorizare.
Pentru localnici, crearea unei așezări eco a însemnat nu doar o oportunitate de amenajare a satului, dar și de a face un ban. În prezent, la EcoVillage muncesc permanent patru locuitori din Râșcova, în timp ce alții oferă cazare, contra cost, pentru participanții la seminarele organizate în cadrul complexului.
Mai mult, unul dintre locuitorii satului a venit cu inițiativa de abordare responsabilă față de reciclarea deșeurilor menajere. Așa că primul lucru pe care-l observi când intri în Râșcova sunt tomberoanele colorate pentru colectarea separată a deșeurilor.
-
Drumul spre Râșcova. Satul se află în valea unui râuleț și e situat lângă pădure. Înainte să înceapă construcția așezării eco echipa EcoVillage a vizitat vreo 20 de sate în încercarea de a-l identifica pe cel mai potrivit. Raionul Criuleni, noiembrie 2019.
-
O stradă din Râșcova. Criteriile de bază pentru crearea unei așezări eco anume în acest sat au fost disponibilitatea și atitudinea binevoitoare a localnicilor, susținerea din partea administrației locale și distanța mică până la capitală. Raionul Criuleni, noiembrie 2019.
-
Tomberoanele pentru colectarea separată a deșeurilor pe una dintre străzile satului. Deșeurile sunt colectate separat, în funcție de trei categorii de bază – plastic, deșeuri menajere, metal și sticlă. La fel, separat sunt colectate și bateriile electrice. Tomberoanele sunt improvizate, fiind făcute din recipiente pentru ulei și alte materiale care aflate la îndemână prin gospodării. Satul Râșcova, raionul Criuleni, noiembrie 2019.
-
Poarta principală a EcoVillage, parcarea pentru automobile și o clădire cu acoperiș din stuf numită „Ciuperca”. Stuful nu reprezintă doar un element de design, acesta mai este și un material excelent, impermeabil și termoizolant. Acoperișul a fost făcut de către Victor Spinenco, un meșter renumit de la Ștefan Vodă. Satul Râșcova, raionul Criuleni, noiembrie 2019.
-
Un edificiu de locuit din EcoVillage. Aici locuiesc două familii ale fondatorilor așezării eco și se cazează participanții la seminare și voluntarii. Culorile zidurilor nu au fost alese la întâmplare. Astfel, zidul vopsit cu roșu se încălzește mai bine de la soare, iar cel vopsit cu galben păstrează răcoarea. Satul Râșcova, raionul Criuleni, noiembrie 2019.
-
Tatiana, coordonatoare de proiecte la EcoVillage. S-a mutat de la Chișinău împreună cu familia în satul de baștină al soțului după venirea pe lume a celui de al doilea copil. La Râșcova a reușit să însușească o profesie nouă. Raionul Criuleni, noiembrie 2019.
-
Edificiul de bază al Centrului de Instruire Ecologică. Acesta a fost construit în anul 2016. Aici sunt organizate traininguri și seminare despre bazele construcției ecologice, dezvoltarea durabilă, combaterea schimbărilor climatice, antreprenoriatul social. Satul Râșcova, raionul Criuleni, noiembrie 2019.
-
Participanții la seminar fac schimb de opinii pe terasa Centrului de Instruire Ecologică. Satul Râșcova, raionul Criuleni, noiembrie 2019.
-
Sala principală a Centrului de Instruire Ecologică unde sunt desfășurate seminarele. Satul Râșcova, raionul Criuleni, noiembrie 2019
-
Valeria, unul dintre fondatorii EcoVillage. Ea organizează master-classuri despre producerea de lapte vegetal din nuci. Reducerea consumului de lapte de vaci și înlocuirea acestuia cu cel vegetal va permite să minimalizăm impactul negativ al activității fermelor de vite mari cornute asupra mediului. Satul Râșcova, raionul Criuleni, noiembrie 2019.
-
Cantina EcoVillage. Aici sunt preparate doar bucate vegetariene și vegane, fiind utilizate practic doar produsele de sezon crescute pe loc. Reducerea consumului de carne și alte produse de origine animalieră minimizează impactul negativ al activității fermelor de vite mari cornute asupra mediului. Satul Râșcova, raionul Criuleni, noiembrie 2019.
-
Curtea așezării eco și vederea spre edificiul pentru work-shopuri. Această clădire a fost construită prima. Se întâmpla în anul 2015. Pentru edificarea ei au fost folosite lutul, paiele, varul. Satul Râșcova, raionul Criuleni, noiembrie 2019.
-
Încăperea pentru work-shopuri. Aici are loc un master-class despre pictarea torbelor eco. O torbă eco reprezintă o alternativă durabilă pentru pungile de plastic de unică folosință. Satul Râșcova, raionul Criuleni, noiembrie 2019.
-
Hotelul pentru insecte reprezintă o construcție care le permite să viețuiască în apropierea grădinii care are nevoie de ele. Pe stuf locuiesc albinele, în cutie sălășluiesc bondarii, iar la etajul inferior – șopârlele. Insectele răpitoare le nimicesc pe cele dăunătoare, iar cele polenizatoare sunt de mare folos pentru plante. Satul Râșcova, raionul Criuleni, noiembrie 2019.
-
Grădina EcoVillage creată cu respectarea principiilor de permacultură. Solul nu este prelucrat cu nimic, fiind aplicat mulciul, la fel aici este practicat grădinăritul multicultural. Satul Râșcova, raionul Criuleni, noiembrie 2019.
-
Grădina EcoVillage unde sunt aplicate principiile de permacultură. În plus, pentru iarnă solul nu este lăsat descoperit, ci este acoperit cu frunzele căzute sau cu paie, în așa fel fiind create condiții optime pentru creșterea plantelor primăvara și pentru a obține recolte bune. Satul Râșcova, raionul Criuleni, noiembrie 2019.
-
Trambulina pentru copii și deshidratorul solar pentru fructe și legume. Grație deshidratorului fructele pot fi uscate fără a consuma energie electrică. Metoda respectivă este mai indicată decât uscatul cu expunerea directă la soare, or aceasta permite să izolăm produsele de insecte și murdăria din mediu. Satul Râșcova, raionul Criuleni, noiembrie 2019
-
Liliana Botnaru, una dintre fondatoarele așezării eco. Familia acesteia locuiește permanent la EcoVillage din 2015. Satul Râșcova, raionul Criuleni, noiembrie 2019.
-
Beciul EcoVillage reprezintă varianta clasică a unui beci moldovenesc. Construcția nu presupune cheltuieli de întreținere și este perfectă pentru păstrarea legumelor și fructelor. Satul Râșcova, raionul Criuleni, noiembrie 2019
-
Grajdul azilului de cai. La etajul doi sunt construite camere unde vara vor putea fi cazați voluntarii. În perioada caldă a anului caii rămân pe pajiște. Satul Râșcova, raionul Criuleni, noiembrie 2019
-
Localnicii sunt implicați în construcția camerelor deasupra grajdului de cai. Stuful este tăiat pentru a fi utilizat la construcția zidurilor și pereților separatori dintre camere. Satul Râșcova, raionul Criuleni, noiembrie 2019
-
Localnicii implicați în construcția camerelor deasupra grajdului de cai merg să facă o pauză. Grație posibilității de a face un ban în cadrul EcoVillage mulți au putut rămâne acasă și nu au mai fost nevoiți să plece la muncă peste hotare. Satul Râșcova, raionul Criuleni, noiembrie 2019
-
Eugenia, o localnică din Râșcova. Ea deretică în așezarea eco și le închiriază participanților la traininguri și seminare camere în propria casă. Grație acestei surse de venituri femeia nu se mai vede nevoită să plece la muncă peste hotare. Satul Râșcova, raionul Criuleni, noiembrie 2019
-
Camera din casa Eugeniei pe care aceasta închiriază participanților la traininguri și seminare organizate la EcoVillage. În perioada caldă a anului Eugenia oferă cu chirie toate spațiile din casă și se mută cu traiul în bucătăria de vară. Satul Râșcova, raionul Criuleni, noiembrie 2019
-
Aurica, o locuitoare din Râșcova. Aceasta le închiriază camere participanților la traininguri și seminare de la EcoVillage. În plus, deja de câțiva ani femeia crește cartofi prin metoda eco și îi comercializează în cadrul Festivalului Cartofului. Cele mai mari bătăi de cap îi aduce combaterea gândacilor de Colorado, or este nevoie să colecteze insectele manual. Satul Râșcova, raionul Criuleni, noiembrie 2019
-
Caii de la Horse Sanctuary la marginea satului Râșcova. Organizatorii azilului pentru cai planifică să creeze condiții pentru ca proiectul să se autofinanțeze. În prezent, caii sunt întreținuți din donații și ajutoarele oferite de sponsori. Satul Râșcova, raionul Criuleni, noiembrie 2019
-
Valeriu, un activist și inițiatorul principal al creării azilului pentru cai în cadrul EcoVillage. Cât timp caii pasc pe pajiște acesta zilnic, iar uneori chiar și de câteva ori pe zi, îi verifică și îi mută în alt loc. Satul Râșcova, raionul Criuleni, noiembrie 2019
-
Valeriu duce caii mai departe de lanul cu grâu. Digestia calului va fi afectată dacă animalul va consuma prea multe cereale. Despre preferințele cailor, comunicarea cu cabalinele și îngrijirea acestora Valeriu a aflat din cărți și alte surse, or anterior n-a avut vreo experiență de îngrijire a acestor animale. Satul Râșcova, raionul Criuleni, noiembrie 2019
-
Iapa Agni aleargă la marginea satului Râșcova. Este unul dintre caii salvați de activiști de abatorizare. În prezent, cabalinele învață să comunice cu oamenii și sunt implicate în trainingurile psihologice de comunicare. Satul Râșcova, raionul Criuleni, noiembrie 2019
-
Fosta uscătorie de tutun luată în arendă pentru proiectul Horse Sanctuary. Aici este planificată construcția unei arene. În acest spațiu caii vor fi instruiți, iar oamenii vor putea comunica cu cabalinele. În funcțiile de predilecțiile cabalinelor pentru o anumită activitate acestea vor fi învățate să fie folosite pentru echitație sau vor fi antrenate în calitate de cai de ham.
-
Viitoare arenă pentru cai. În prezent, aici sunt efectuate lucrări de schimbare a dușumelei, or cea de beton nu este potrivită pentru cai. Din baloturi de paie pe perimetrul arenei va fi construit un grilaj de protecție. Satul Râșcova, raionul Criuleni, noiembrie 2019
-
La marginea satului este construit un drum. În mod tradițional, în acest scop sunt folosite pietrele sparte și molozul. Satul Râșcova, raionul Criuleni, noiembrie 2019
-
Vedere spre satul Râșcova. Așezarea EcoVillage a fost edificată la marginea satului, pe locul unei case vechi. Casa a fost demontată manual, iar materialele de construcție au fost folosite pentru terasarea terenului grădinii. Satul Râșcova, raionul Criuleni, noiembrie 2019