Gheorghe Gumeniuc e un tânăr de 25 de ani care lucrează fermier în satul Stârcea din Glodeni. Locuiește singur lângă o fermă, într-o locuință improvizată dintr-o cabină.

Îngrijirea animalelelor – vaci, porci și câini, este îndatorirea sa principală. Timpul liber și-l petrece admirând natura sau în compania pescarilor care lucrează la ferma din Stârcea. „O dată sau de 2 ori pe săptămână jucăm cărți”, spune Gheorghe.

„Cu un an în urmă aveam un naparnik (coleg – din rus.) și îmi era mai vesel. Acesta pleca doar sâmbăta sau duminica în oraș, iar acum pescarii vin și pleacă tare repede, dar îmi place. Mai am cu cine împărți o vorbă sau juca cărți”, povestește tânărul.

Gheorghe nu știe de smartphone. Unicul sistem de comunicație pe care-l are e un Nokia vechi, iar jocurile din telefon sunt o sursă de relaxare după o zi obositoare de lucru.

A venit să lucreze în Stârcea cu câțiva ani în urmă, pe când ferma avea un alt proprietar. Crezuse că va sta un an-doi, apoi va pleca peste hotare, dar a rămas, în mare parte datorită obișnuinței, cât și naturii și liniștii de care se bucură în cea mai mare parte a timpului.

Cu toate acestea, speră în continuare că o să mai lucreze un an-doi, apoi va pleca la muncă peste hotare, în Federația Rusă.

Fotoreportaj realizat de Maria Guțu.

Reportajul fotografic „La margine” a fost expus, parțial, în cadrul expoziției „Realități”, vernisată concomitent în cinci orașe: pe 16 iunie –  în Piața Horelor din or. Cahul;  în incinta Cetății Soroca; în Pinacoteca „Antioh Cantemir” din mun. Bălți; pe 17 iunie la rondul de lângă monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău; în Parcul Central din or. Ialoveni.