La seceriș

Grâul reprezintă în felul său o materie primă strategică pentru Republica Moldova. Iar această materie primă este recoltată de oamenii simpli – combineri, tractoriști, camionagii și muncitorii necalificați.

La extremitatea nordică a Republicii Moldova, în apropierea satelor Larga, Medveja și Slobodca-Medveja din raionul Briceni, se întind câteva sute de hectare de terenuri agricole flancate din trei părți de frontiera moldo-ucraineană. În perioada sovietică, ele țineau de colhozul cu denumirea sugestivă de „Grănicerul”. În prezent, o parte dintre aceste câmpuri aparțin unei brigăzi de tractoare situată la marginea satului Larga. 

La începutul lunii iunie, Ion Perju, ministrul Agriculturii, a informat că seceta și grindina din acest an a afectat circa 60 la sută din culturile agricole, iar Guvernul a alocat 200 de milioane de lei pentru a compensa parțial pierderile suportate de fermieri. Cu toate acestea, nordul a fost mai norocos, a lăsat să se înțeleagă Roman Tabarcea, șeful brigăzii de tractoare din Larga. În pofida iernii blânde și a începutului răcoros de vară, recolta de grâu pe terenurile lor este în limita normelor.

Întreprinderea crește diverse culturi – de la grâu la soia și porumb, și, în funcție de sezon, în câmp ies la muncă de la 20 până la 50 de persoane.

În perioada secerișului, ziua de muncă începe la 8:00. Pentru început, muncitorii verifică tehnica agricolă, fac plinul cu combustibil și spală geamurile. 

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Când totul este pregătit, brigada iese in corpore pe câmp. La prânz, în timp ce combinerii iau masa, alți colegi le iau locul și continuă recoltarea grâului. După, se schimbă din nou. 

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Spre seară, șoferii liberi merg pe câmpurile alăturate, unde țăranii prășesc porumbul. Din sat pe câmp și înapoi, oamenii sunt transportați cu un autobuz „PAZ” sovietic galben restaurat.

.

.

.

.

.

Pe la asfințit, începe să cearnă. Vocile oamenilor se domolesc. Toți știu că, dacă cerul se va sparge și va da o ploaie torențială, vor fi nevoiți să oprească recoltarea și să aștepte până când se vor usca și pământul, și spicele de grâu. Iar dacă ploaia va fi însoțită și de grindină, atunci riscă să piardă întreaga recoltă.  

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Ploaia cernută i-a ținut pe jar până la încheierea turei, adică până la 23:00. Însă, în acea zi, cerul așa și nu s-a spart.

.

.

.

.

.

Traducere din rusă – Lilia Botnariuc
Adaptare – Nicolae Cușchevici