În fiecare an peste 2 000 de moldoveni emigrează peste hotarele țării, Portugalia fiind în top 10 destinații pentru migranții moldoveni. Astfel, mai mult de 20 de mii de concetățeni muncesc oficial aici. Ambasada R. Moldova susține că numărul neoficial al acestora depășește 50 de mii. În același timp, Portugalia este clasată pe locul 3 al celor mai sărace state ale UE. Salariul minim este de doar 580 euro pe lună, iar costurile de trai le-au ajuns pe cele din țările lider din Europa.
Cu toate acestea, de la finele anilor ’90 și până în prezent moldovenii din toate regiunile țării au recurs la acest pas curajos, de a-și lăsa la depărtarea de 4 000 km familia și rudele, pentru a-și croi un viitor.
Motivele plecării au fost diferite. Chiar dacă majoritatea au reușit sa se asimileze, să învețe limba și să-și găsească un loc de muncă, dorul de țară persistă în fiecare casă. Acest lucru poate fi văzut în peisajele moldovenești ilustrate pe magneții de pe ușa frigiderului, în undele radiourilor naționale care acompaniază procesul de muncă sau într-un tricolor agățat la colțul unui dulap.
Cea mai numeroasă comunitate de moldoveni din Portugalia este stabilită în regiunea de sud – Algarve. Anume acolo în acest an Ambasada Republicii Moldova a organizat serbarea Zilei de Independență.
Fotoreportaj realizat de Olga Lucovnicova.
Reportajul fotografic „Moldovenii de la capătul lumii” a fost expus, parțial, în cadrul unei expoziții fotografice vernisată pe 18 ianuarie 2019 în incinta Bibliotecii Municipale „B.P.Hasdeu”, sediul central, or. Chișinău.