În vara anului 2010, după mai multe ploi puternice, debitul râului Prut s-a mărit, iar volumul apei evacuate din lacul de acumulare Costești-Stânca s-a dublat în numai câteva zile. În seara de 6 spre 7 iulie, digul de protecție din marginea satului Nemțeni a cedat. Apa a acoperit jumătate din sat, după care s-a extins spre Obileni, Sărăteni și Cotul Morii. Apa a distrus case, a spălat drumuri, dar și a scos de pe harta R. Moldova satul Cotul Morii din raionul Hâncești.
Localitatea înființată în anul 1621, cu o populație de 1620 de locuitori, conform recensământului din 2004, a fost nevoită să se „mute” la o distanță de câțiva kilometri pentru a fugi din calea apei. În același an, a fost construit un nou sat Cotul Morii cu peste 500 de case moderne cu pereți maro și acoperișuri roșii. Cu toate acestea, au fost dintre cei care au ales să nu se mute în casele pe care le-au primit în noul sat, ci să rămână în cel care a fost șters din circuitul administrativ.
Cum este viața din cele două sate, care poartă același nume și au aceeași listă de localnici, urmează să aflăm în aceste imagini.
Fotoreportaj realizat de Tatiana Beghiu.
Reportajul fotografic „Țolurile de moarte s-au înecat” a fost expus, parțial, în cadrul unei expoziții fotografice vernisată pe 18 ianuarie 2019 în incinta Bibliotecii Municipale „B.P.Hasdeu”, sediul central, or. Chișinău.