Republica Moldova e într-un declin demografic continuu de la independență încoace. Mai exact, de 28 de ani. Și cel mai mult au de suferit localitățile rurale. Una câte una, acestea se șterg de pe harta realității, iar puținii oameni care încearcă să reziste sunt uitați printre ruine.

Lider în topul raioanelor cu cele mai multe sate care numără sub 100 de locuitori este Floreștiul – cu 8 sate la activ. Pe poziția secundă se plasează Soroca, Ungheni și Telenești – cu câte 7 sate fiecare, urmate de Glodeni – 6 sate, și Briceni și Sângerei – cu câte 5 sate.

Satul Frunzești din raionul Florești are oficial 11 locuitori. În realitate aici am găsit doar patru. Familia Popa constituie majoritatea populației: Ilie, Larisa și fiica lor Tatiana, vizitați temporar de două nepoțele care le mai alină sufletele. Izolați de civilizație, duc o viață la limita decenței.

În localitate nu există magazin, biserică sau orice altă instituție socială. Cel mai apropiat magazin e cel din satul Prajita, situat la 10 kilometri distanță. O călătorie după pâine durează patru ore, pe motiv că unicul mijloc de transport disponibil este cu tracțiune animală.

Larisa, gospodina familiei, este angajată la Oficiul poștal din Prajila. La muncă merge tot cu căruța, fie vară, fie iarnă. Este unica locuitoare din Frunzești angajată oficial în câmpul muncii.

Ilie are grijă de casă și de câteva gospodării peste care cei plecați l-au lăsat stăpân. Munca la câmp și îngrijirea animalelor îi ocupă practic tot timpul. Însă doar așa reușește să-și asigure familia cu produse.

Tatiana, fiica lor, a învățat de cusătoreasă la o școală profesională din Bălți, însă după absolvire nu și-a găsit un loc de muncă și s-a întors acasă la părinți. Are grije de nepoțelele surorii mai mari, aflate la ei pentru o perioadă de câteva luni.

Pe o arteră perpendiculară cu drumul central din Frunzești găsim a doua familie din sat. Temporar e formată doar din Ludmila, nașa lui Ilie și a Larisei. Soțul femeii este plecat la muncă peste hotare. Viața ei nu diferă de cea a soților Popa. Aceeași rutină măcinată de singurătate și izolare.

Fotoreportaj realizat de Dinu Bubulici. 

Reportajul fotografic „Ultimele „frunze” din Frunzești” a fost expus, parțial, în cadrul expoziției „Realități”, vernisată concomitent în cinci orașe: pe 16 iunie –  în Piața Horelor din or. Cahul;  în incinta Cetății Soroca; în Pinacoteca „Antioh Cantemir” din mun. Bălți; pe 17 iunie la rondul de lângă monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău; în Parcul Central din or. Ialoveni.