VIDEO // Bălți_Educație cu pumnul

În martie 2023, societatea moldovenească a fost zguduită de niște înregistrări audio din care se înțelege foarte clar cum copiii din grupa mică de la o grădiniță din Bălți sunt pălmuiți și batjocoriți verbal de către educatoare și dădacă:

„Stă ca un trântor și se pișă în pat […]. Măgăroiule, ce ești!”

„Lasă labele celea jos! Ai za***t (săturat – din rusă) pe toți de-am’, atâta bocănești.”

„Ridică mâinile în sus, chișoarcă ce ești tu! Fu, puturosule!”

 „Așa copil ca tine nu-i trebuie lui măta și lu’ taică-tu.”

Inițial, procurorii din Bălți au clasat cauza penală, pe motiv că nu exista vreun bănuit și nici circumstanțele unei infracțiuni. Însă, după ce cazul a ajuns în spațiul public, Procuratura Generală (PG) a dispus reluarea urmăririi penale, care are loc și astăzi.

Într-un răspuns transmis redacției Oameni și Kilometri, PG menționează, „cu referire la pretinsele rele tratamente admise de către angajații Instituției de Educație Timpurie […] din mun. Bălți”, că urmărirea penală a fost pornită în baza art.166/1 alin.(2) din Codul Penal. Altfel spus, provocarea „intenționată a unei dureri sau a suferinței fizice ori psihice, care reprezintă tratament inuman ori degradant, de către o persoană publică sau de către o persoană care, de facto, exercită atribuțiile unei autorități publice”.

Doar că investigarea cazului în baza unui articol precum cel de „Tortură, tratament inuman și degradant” nu oferă nicio siguranță procurorilor că educatoarea și dădaca vor ajunge să fie condamnate. Experiența ultimilor ani arată că rezultatul ar putea fi chiar unul contrariu.

Mai multe detalii despre cum este „tratată” violența în școli, click pe link-ul de mai jos: https://oamenisikilometri.md/educatie-cu-pumnul/