[VIDEO] Oameni de urgență

11 aprilie. 56 de pacienți cu urgențe, – de la accidente vasculare cerebrale și membre fracturate în accidente rutiere, până la patologii ginecologice acute și arsuri , stau întinși pe paturile din blocul de reanimare al Institutului de Medicină Urgentă din Chișinău. Mai au tuse, febră, pneumonie și diagnostic pozitiv la COVID-19. 

Opt dintre ei se sufocă. Sunt conectați la respirație dirijată. Au tuburi fixate până în plămâni. Toți în stare extrem de gravă. Alți cinci pacienți, dintre care unul cu gamba stângă amputată, iar altul cu rinichii inflamați, sunt suspectați de infectare cu COVID-19 și așteaptă în izolator rezultatele testelor. 

14 lucrători medicali infectați sunt internați. Patru secții: Endoscopia, Microchirurgia, Boli Cerebrovasculare și Chirurgia 3 – în carantină. Peste o sută de lucrători medicali stau acasă, în așteptarea unor eventuale simptome ale COVID-19.

Am petrecut 24 de ore de gardă la Institutul de Urgență din Chișinău, unde lucrătorii medicali primesc zilnic circa 200 de pacienți și-i tratează pe cei mai gravi bolnavi COVID-19 din toată țara.

.