Prima zi a lunii aprilie a fost destul de stresantă pentru locuitorii orașului Soroca. A fost ziua în care Comisia pentru Situații Excepționale a decis să introducă regimul de carantină. Asta după ce orașul a înregistrat o „statistică îngrijorătoare” – 22 de persoane cu COVID-19.
Vestea că orașul a fost asediat de COVID-19 i-a speriat pe soroceni, dar și îngrijorat, în același timp. Unii au reușit să se „refugieze” prin sate, pe la părinți și bunici, dar majoritatea au rămas în Soroca, blocați în apartamente sau case.
Pe 9 aprilie, după confirmarea a zeci de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, restricțiile au fost înăsprite. Persoanele de peste 63 ani au fost cele mai afectate – lor li s-a interzis deplasarea în afara domiciliului. Iar deplasarea prin oraș în grupuri mai mari de două persoane, inclusiv în mijloace de transport, a fost, la fel, restricționată.
Ieri, 4 mai, raionul Soroca înregistra 256 de cazuri de COVID-19, dintre care 136 – pe teritoriul municipiului. Din numărul total, 160 s-au soldat cu externare, iar 8 – cu deces.
Astăzi, 5 mai, la mai bine de o lună de când Soroca a fost asaltată de militari, polițiști și carabinieri, Comisia pentru Situații Excepționale a decis să anuleze regimul de carantină începând cu 8 mai, ceea ce înseamnă că, de vineri, sorocenii revin la regimul obișnuit de viață.
Cum a arătat Soroca în aceste vremuri, urmăriți în reportajul fotografic de mai jos.
*
Primăvara e în toi în orașul Soroca. Tractoarele angajate în lupta cu „dușmanul invizibil” împrăștie dezinfectant peste pomii înfloriți.
Între timp, municipiul Soroca rămâne închis din toate părțile. Ies și intră doar cei care au permise speciale. Polițiștii, salvatorii, carabinierii și militarii sunt de serviciu 24 din 24 de ore. Ca să-i vină de hac temutului virus, armata și-a scos și Hummer-urile. Cu toate astea, arma principală rămâne a fi dezinfectantul și masca de protecție.
Nenea Pavel din satul Redi-Cereșnovăț are nevoie de insulină, iar cele mai apropiate farmacii sunt în Soroca. Așa că, după ce îi este verificată temperatura și prezintă un certificat, i se face un permis temporar de intrare în municipiu. Polițistul nu uită să-l preîntâmpine: „Doar la farmacie și înapoi”.
Soroca e pustie pentru cei care s-au obișnuit cu forfota orășelului de provincie. Principalele artere, altădată pline de oameni și mașini, par abandonate după instaurarea regimului de carantină. Chiar și în preajma cetății medievale, loc popular printre localnici, poți sta minute în șir până întâlnești un om.
În primele săptămâni de carantină, oamenii legii i-au amendat pe locuitorii municipiului Soroca cu peste un milion de lei. Unii soroceni afirmă că poartă mască mai mult de frica penalităților, decât a temutului virus, „fie el și cu coroană”.
Pentru cei care locuiesc la bloc, plimbarea la aer curat a devenit, în ultima lună, sinonimă cu ieșirea la balcon. Chiar și patrupedul Bobică se deprinde cu „promenade” la înălțimea zborului de pasăre.
.
Cel mai greu le vine cetățenilor care sunt nevoiți să urce pe jos, uneori și zilnic, dealul Sorocii. Fie că merg la serviciu, fie după produse ori medicamente, din cauza sistării activității transportului public, aceștia coboară repejor valea și ridică cu greu dealul. Iar din când în când mai fac și câte un popas.
De când transportul public a fost paralizat, Răsărita bătătorește des acest drum pe jos. A fost la cumpărături. Merge mai încet, sprijinită de un toiag, în timp ce alții mai viguroși o depășesc. Acasă o așteaptă copiii lăsați în seama unei vecine.
Mahalaua Romilor din dealul Sorocii, care până mai ieri era un du-te-vino, este golit de lume. Majoritatea s-au închis în curțile lor și ies mai mult la necesitate. Chiar și pitaciok-ul renovat recent, în care bărbații romi făceau schimb de noutăți, pustiește.
Pe o bancă, la umbra unui gard impunător, se odihnește Cirba. A fost la praznicul de 40 de zile a mamei baronului, cu care era vară dreaptă, iar acum se îndreaptă spre casă. Înainte să ridice dealul, ia o pauză, ca să prindă la puteri.
Piețele, cafenelele, hotelurile, școlile și multe dintre magazine sunt închise. Unele au trecut să activeze în regim on-line, altele așteaptă vremuri mai bune.
La o săptămână de la instituirea regimului de carantină, din cauza înregistrării a tot mai multor cazuri de COVID-19 printre soroceni, au fost impuse reguli și mai stricte. Până și trecerea peste Nistru a fost sistată, iar șoferii sunt obligați să poarte mască de protecție chiar și în automobil. „Mai mult de un pasager nu avem dreptul să luăm.”
Terenurile de joacă sunt mai pustii ca niciodată. Micii ștrengari le privesc cu jind de la balcoane. Ferestrele rămân principala legătură cu lumea înconjurătoare, căci regulile în carantină sunt valabile pentru toți, chiar și pentru cei care nu le pot citi. În depărtare, se aud voci grave din megafoanele mașinilor de poliție și ale Direcției Situații Excepționale, care atenționează locuitorii să stea în casă.
Doar magazinele alimentare au rămas deschise. La câteva dintre ele se formează cozi imense, cu respectarea distanței sociale. Cele mai populare s-au dovedit a fi micile magazine cu fructe și legume, deschise recent în mai multe sectoare ale municipiului. La magazinele alimentare a scăzut drastic vânzarea apei carbogazoase, a dulciurilor și a alcoolului, iar laptele, chefirul și pâinea sunt printre cele mai solicitate alimente.
Măsurile de protecție sunt sporite și la cel mai mare magazin alimentar din Soroca. Cumpărătorii așteaptă răbdători rândul la casă și păstrează cu teamă distanța față de ceilalți cumpărători și de vânzători. În preajmă se găsește raftul bunătății, unde sorocenii pot lăsa produse alimentare oferite, ulterior, celor nevoiași.
În farmacia din cadrul aceluiași centru comercial, cumpărătorii sunt anunțați, printr-un aviz scris de mână și lipit pe ușă, că nu mai sunt măști. Nici la alte farmacii din municipiu nu se găsesc măști de protecție.
Tatiana Focșa e farmacistă, dar lucrează și ca asistentă medicală la Spitalul Raional Soroca, așa că a renunțat să intre în contact cu membrii familiei, pentru a nu-i pune în pericol. De mai bine de o lună trăiește în aceeași curte cu familia sa, dar în altă casă. Trăiește, mănâncă și doarme separat. Nici măcar de Paște nu au stat împreună la masa de sărbătoare. Comunică cu ei de la distanță. De micuți are grijă soțul și soacra. Primele două săptămâni plângea în fiecare seară, dar înțelegea că, prin izolare, îi apără pe cei dragi. Rezistă cu greu situației, de aceea este hotărâtă să abandoneze munca la spital.
Însă nu toți stau acasă. Sunt și din cei care au decis, cu riscul propriei sănătăți, să le vină în ajutor bătrânilor singuratici, familiilor cu mulți copii și altor oameni din categoriile defavorizate. Activistul civic Marin Fotescu a adunat o mână de oameni și distribuie produse alimentare celor necăjiți și uitați de autorități. Inițial cumpărau totul din propriile resurse, ulterior și alți soroceni i-au susținut cu bani, produse alimentare și diverse lucruri necesare.
O bătrânică de aproape 80 de ani se pornise la magazinul de lângă casă să cumpere de-ale gurii lângă. Pe drum a oprit-o un tânăr și a întrebat-o de ce are nevoie. A luat sfioasă de la băiat o sticlă cu ulei și un pachet cu zahăr. După ce bătrâna s-a plâns că încă nu a primit pensia,a mai primit o pungă plină cu bunătăți, iar un voluntar s-a oferit să-i ducă pachetul până acasă, în timp ce femeia îi tot mulțumea.
Voluntarii au primit sacoșe cu produse alimentare de la o soroceancă. Au fost surprinși și de gestul fiicei acesteia, Ecaterina, care și-a donat pușculița cu bani strânși timp de un an. În aceeași zi, pușculița a ajuns în mâinile unui copil dintr-o familie social-vulnerabilă.
În lipsa transportului public și interurban, microbuzele școlare duc lucrătorii medicali din municipiu și din satele apropiate la serviciu și acasă. Angajații din sistemul de sănătate din Soroca au avut de suferit cel mai mult – jumătate dintre sorocenii infectați sunt lucrători medicali ai Spitalului Raional și ai Substației de Asistență Medicală de Urgență.
Veronica Suveică este una dintre pacienții cu COVID-19. Inițial aceștia au fost plasați într-o clădire veche a spitalului și fără condiții decente de tratament. După un live devenit viral pe Facebook și catalogat de prim-ministrul Ion Chicu drept „glamuros”, pacienții au fost mutați într-o secție mai nouă.
Soțul ei a fost și el testat pozitiv cu noul coronavirus. Respectiv, vreo două săptămâni au fost vecini de salon, iar balconul comun le-a fost locul întâlnirilor.