Pe 29 ianuarie 2024, în presă apare o știre care șochează întreaga societate moldovenească: o fetiță de 11 ani, elevă în clasa a V-a, a născut un copil. Practic imediat, șocul a cedat locul nedumeririlor pe care oamenii au început să [și] le adreseze:
„Stau și mă întreb: această copilă este elevă, niciun profesor nu a observat schimbări fizice, emoționale, de comportament la această fetiță?”
„Nu a observat sau nu au vrut să observe? Cum este posibil ca nimeni să nu observe că o fetiță este însărcinată? Profesorii, asistența socială, vecinii, primarul, cunoscuții, chiar nimeni?”
„La doar câteva luni și deja se vede, mai ales că fetița era mică. Toți vinovații puși la respect, ați calicit fetița pe toată viața.”
„De ce la noi pe foaie totul este scris frumos? Și, doar când se întâmplă catastrofe, se iau măsuri, se fac știri.”
Încercând să găsim răspuns la aceste nedumeriri, acum 4 luni am început să intervievăm zeci de persoane care au avut tangență cu cazul respectiv – de la miniștri și procurori, până la angajați de rând din sistemul educațional, medical sau social.
Deși unii funcționari susțin că autoritățile au acționat practic „exemplar”, reconstituirea pe pași a cazului sugerează altceva: aparențele și nesiguranța au prevalat în fața a ceea ce legea denumește drept „interesul superior al copilului”, iar coordonarea proastă între reprezentanții diferitor instituții a dus la faptul că, chiar și după ce s-a aflat că este însărcinată, fetița a mai locuit o lună întreagă sub același acoperiș cu cel care acum este acuzat de viol.
„După ce s-a aflat [despre sarcină], colegii nu au știut care sunt procedurile și protocolul: nu trebuie să revictimizeze, ci să aibă o abordare bazată pe drepturile copilului, servicii, justiție prietenoasă. Toți specialiștii au avut discuții separate cu minora. Asta înseamnă că, de fiecare dată, copilul dat a fost traumatizat și revictimizat”, remarcă Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale.
***
Pe 30 noiembrie 2023, în incinta unui gimnaziu din Moldova se desfășoară Balul Bobocilor. În cadrul evenimentului participă și elevii din clasa a V-a. Fetițele poartă fuste galbene asortate cu tricou sau cămașă albă. Printre ele se numără și Iulia*, o copilă de 11 ani.
La festivitate sunt prezenți atât profesorii, cât și părinții elevilor implicați în eveniment. Mama Iuliei era peste hotare, copila fiind lăsată în grija concubinului mamei, de 46 de ani, care nu e prezent la bal.
Deși e vizibil mai corpolentă comparativ cu colegele de clasă, totuși fusta galbenă stă pe Iulia suspect de bombată în regiunea abdominală, reiese dintr-o fotografie de la eveniment pe care am reușit să o vedem.
„Mare semn de întrebare nu a fost pentru noi, profesorii, nici pentru dirigintă. Fata e mai făcută de felul ei și am crezut că e bolnavă. Nu s-a apropiat nimeni de ea în acea seară”, povestește într-un interviu directoarea gimnaziului.
Chiar și așa, în următoarele zile, atât în colectivul profesoral, cât și în rândul părinților, apar discuții și dezbateri care încearcă să găsească un răspuns la întrebarea: Ce se întâmplă oare cu fetița respectivă?
Din spusele asistentei medicale, care lucrează până la amiază în incinta gimnaziului, diriginta și o profesoară ar fi întrebat-o dacă se simte bine. Copila le-ar fi răspuns că are dereglări hormonale. Și ele au crezut-o.
„Nu puteam admite că e însărcinată, deoarece e doar un copil de clasa a V-a. Poate s-a îngrășat! Nu vedeți acum câte chimicale pun în mâncare? Deși la față era tare schimbată și nu pot să mint că nu ne-a trecut prin cap și așa ceva. Însă ea mereu purta hanorace și haine largi și nu se înțelegea”, ne spune încruntată mama unui coleg.
În una din aceste zile, asistenta medicală primește un apel telefonic de la o femeie din sat care îi dă de înțeles că Iulia ar putea fi totuși însărcinată. Femeia își bazează supoziția pe faptul că, la finalul clasei a IV-a, adică cu jumătate de an în urmă, copila nu era chiar atât de „dezvoltată”.
Supoziția femeii nu e deloc fără substrat. Chiar și la începutul anului de învățământ 2023-2024, Iulia încă arăta ca o școlăriță obișnuită, reiese dintr-o fotografie făcută la 1 septembrie. Iar acest lucru înseamnă că schimbările fiziologice radicale s-au produs în doar câteva luni.
Pe 11 decembrie, adică abia peste 11 zile de la Balul Bobocilor, asistenta decide totuși să o verifice pe copilă. „M-am dus la clasa respectivă și le-am zis fetelor că vor avea parte de un control medical de rutină și să vină după lecții la mine. Pe fetiță am lăsat-o la urmă. Mai întâi am cântărit-o. Se îngrășase cu 7 kilograme de la ultima verificare pe care o realizasem la început de an școlar. Și mie mi-a spus că e din cauza hormonilor și că nu are menstruație regulată”, punctează asistenta medicală.
După ce rugat-o să ridice hanoracul, asistenta medicală a înțeles că e gravidă. „Multă lume nu s-a gândit la sarcină. Eu, după ce am văzut burta ceea, nu voiam să cred că e sarcină în clasa a V-a”, explică dânsa emoționată.
Nu a ridicat mare tam-tam, subliniază asistenta, deoarece avea nevoie de probe concrete ca să poată anunța autoritatea tutelară, adică primarul, că copila e însărcinată. „Vii așa și o întrebi: Tu ești gravidă? Și dacă nu era gravidă? Trebuie cu grijă de acționat în astfel de cazuri”, parcă se scuză acum lucrătoarea medicală.
O trimite pe Iulia la WC să-i aducă o probă de urină, pretinzând că e nevoie pentru niște analize. „Eu am insistat la școală să-mi dea urina, căci nouă ne trebuia un test de sarcină, pentru că era cel mai sigur argument”, spune asistenta. Doar că fetița i-ar fi spus că ea nu dorește la WC și că habar nu are când asta se va întâmpla. Atunci asistenta medicală i-a propus să colecteze urina acasă și, a doua zi de dimineață, s-o aducă la centrul medical, care e amplasat chiar lângă școală.
Tot luni, pe 11 decembrie, după prânz, la primărie s-a întrunit o comisie ca să discute niște cazuri de vulnerabilitate ai unor copii din sat, își amintește asistenta socială. La ea și s-a făcut anunțul precum că au o posibilă sarcină în clasa a V-a.
„Noi am avut o comise și s-a anunțat preventiv, pe 11 decembrie – este un caz suspect de sarcină. Atunci să vedem rezultatul! Medicul a spus că este, dar trebuia confirmare. A durat două zile până proba a venit. Când e suspect și precis sunt două lucruri diferite”, insistă primarul.
„Când ai un copil de 11 ani însărcinat, aici e vorba de viol. Când ai astfel de cazuri, nu că tu o lași încă 48 de ore lângă posibilul abuzator, dar tu nu o lași nici 48 de minute. De ce probe aveau ei nevoie dacă au înțeles din controlul asistentei medicale că fata e însărcinată?” nedumerește Liliana Rotaru, președinta CCF Moldova.
Potrivit mecanismului intersectorial de cooperare pentru identificarea, evaluarea, referirea, asistenţa şi monitorizarea copiilor victime şi potenţiale victime ale violenţei, neglijării, exploatării şi traficului, dacă un copil se află în pericol iminent pentru viaţa şi sănătatea sa, iar acest pericol este provocat din partea părinţilor sau persoanelor în grija cărora se află copilul, autoritatea tutelară locală:
- a) dispune luarea copilului de la părinţi/persoana în grija căreia acesta se află, comunicând acest fapt procurorului în decurs de 24 ore;
- b) dispune plasamentul de urgenţă a copilului în familia rudelor sau a altor persoane cu care a stabilit relaţii apropiate (vecini, prieteni de familie) […], precum şi servicii de plasament de tip familial sau servicii de plasament de tip rezidenţial. Plasamentul de urgenţă se aplică pe o perioadă de 72 de ore, cu posibilitatea prelungirii termenului până la 45 zile, timp în care se va efectua evaluarea complexă a cazului.
***
A doua zi, pe 12 decembrie, marți, copila vine la centrul medical din sat și aduce recipientul cu urină. Testul de sarcină iese negativ. „Mi-am dat seama de luni că nu va aduce urina sa, deoarece am văzut că tăinuiește totul”, spune asistenta medicală. „Am trimis-o la medicul de familie [în cabinetul de alături], ca să o verifice și dumneaei.”
„Medicul a palpat-o, a confirmat că e însărcinată. Însă am trimis-o în următoarea zi la raion, să facă ecografie, însoțită de concubinul mamei, să ne asigurăm că e totuși sarcină. Achipuind-o, nu ai probă legală. În baza la ce-i spui că e însărcinată?”, insistă în continuare asistenta medicală.
De ce nu a fost direcționată să facă ecografie luni, când asistenta medicală a verificat-o pe copilă, sau marți, când și medicul de familie a confirmat sarcina? Răspunsul, pe cât e de simplu, pe atât e de bizar – sătenii din localitatea respectivă au doar o zi din săptămână – miercurea – când pot merge la ecograful din centrul raional și beneficia de servicii gratuite. „Vine medicul tocmai de la Chișinău”, explică asistenta medicală.
Pe 13 decembrie, miercuri, copila merge la ecografie, însoțită de concubinul mamei sale. Rezultatul arată că fetița de clasa a V-a este însărcinată în 34 de săptămâni și că fătul e sănătos.
„Șoc! Nici prin cap să-ți dea una ca asta”, descrie situația directoarea școlii. „Nimeni nu a observat nicio schimbare la eleva respectivă. Mereu participa la toate activitățile… E drept că, în ultima perioadă, nu făcea educație fizică, stătea la coadă, deoarece motiva că uita echipamentul sportiv acasă. Ea purta haine foarte largi”, se scuză directoarea gimnaziului.
Vasile Coroi, Avocatul Copilului, consideră că responsabilii la nivel local trebuiau să acționeze imediat ce a apărut suspiciunea că Iulia e însărcinată și că nu era nevoie de nicio probă, de vreme ce și medicul de familie a verificat-o.
„Nu trebuie să aștepte ziua de miercuri ca să-i facă ecografie. Nu trebuie să lucreze în astfel de cazuri de la 9.00 la 17.00. E grav că au trecut două săptămâni”, constată Vasile Coroi, cu referire la perioada dintre Balul Bobocilor, când au apărut primele indicii că fata ar fi însărcinată, și ziua în care ecografia a confirmat acest lucru.
De aceeași părere este și Liliana Rotaru, președinta CCF Moldova, care susține că, în astfel de cazuri, așa cum prevede legea, copiii trebuie scoși imediat din familie și plasați într-o formă de protecție alternativă, cât cazul este investigat.
„Rolul lor era să scoată de urgență fata din familie în acea zi de luni. Este mai bine să ne alarmăm, să ne sesizăm și să nu se confirme. Rămânem cu o ședință a comisiei multidisciplinare și cu preocuparea pentru copil, chiar dacă nu a avut loc un abuz, chiar dacă minora nu a fost însărcinată, decât să amânăm și să facem niște presupuneri în continuare și să lăsăm copilul în preajma unui posibil abuzator”, explică Rotaru.
„Dacă nu se adeverește că părintele e abuzatorul, copilul se întoarce în familie și se continuă investigația cu o altă listă de suspecți. Dar dacă se adeverește, atunci noi am protejat copilul imediat ce am aflat. Alta e problema că s-a aflat prea târziu și, probabil, nu au conlucrat între ei membrii comisiei”, constată președinta CCF Moldova.
În acea zi de miercuri, 13 decembrie 2023, comisia multidisciplinară din sat, din care a făcut parte inclusiv primarul, asistentul social, polițistul de sector, personal medical și didactic, s-a întrunit oficial și a decis că Iulia trebuie scoasă din familie și transportată la un centru de plasament.
„Pe 13 decembrie, eu personal i-am transportat cu mașina [pe Iulia și cei doi frați ai ei], la centrul de plasament. Până au întocmit actele, i-am adus la primărie și i-am servit cu biscuiți și ceai”, relatează primarul. Între timp, au telefonat-o pe mama fetei. I-au ordonat să se întoarcă de urgență acasă, altfel o decad din drepturile părintești.
Inițial, „de la școală m-a sunat, diriginta”, își amintește mama fetei. „Și-au cerut voie de la mine că să-i facă Iuliei analize, că oleacă e dezvoltată. M-am gândit că mănâncă la școală, acasă… Nici prin cap să-mi treacă ce se întâmplă. Apoi miercuri, după ce a fost la UZI (ultrasonografie – n.r.) l-am sunat pe… el, să-mi spună ce are [fata]. A răspuns la telefon peste câteva ore. Mi-a zis că Iulia e însărcinată și să nu mă panichez. Să ne luăm în mâini. Nu e prima și nu e ultima. Eu tremuram. Pe 14 decembrie, seara, eram acasă.”
***
Tot pe 13 decembrie 2023, oamenii legii dispun începerea urmăririi penale pentru viol săvârșit cu bună știință asupra unei persoane care nu a atins vârsta de 14 ani, infracțiune care se pedepsește cu închisoare de la 10 la 20 de ani sau cu detenție pe viață.
Doi anchetatori de la raion ar fi luat declarații de la membrii comisiei multidisciplinare, dar și de la concubinul mamei Iuliei. L-ar fi găsit acasă – calm și cooperant, ne povestește asistenta socială. „A negat din start, că habar n-avea că fata e însărcinată. «Ce, eu mă uit sub fusta ei? Eu am grijă ca ei să aibă ce mânca și să se ducă la școală. Nu am observat nimic la fată»”, le-ar fi replicat bărbatul într-o română impecabilă.
Anume că e de peste Prut și că vorbește cu „ce”, și nu cu „și”, dar și faptul că era un om gospodar și respectuos care „avea grijă” de copii, i-ar fi făcut pe localnici să excludă orice posibilă legătură cu sarcina Iuliei. „Nimeni nu se gândea că ar fi putut fi el, deoarece era gospodar românul. Nici eu nu am crezut că ar putea fi el, până au venit rezultatele ADN”, recunoaște primarul.
„Avea o română frumoasă. Era harnic. Avea tot felul de animale prin jurul casei. Avea porci, 100 de rațe, tractoraș, vaci. Vindea lapte, brânză. Se comporta frumos cu sătenii. Și familia nu era la evidență că ar avea careva probleme: sărăcie, alcool, violență”, continuă primarul.
Ținem să menționăm că, de jure, cât timp mama Iuliei s-a aflat peste hotare, copila a fost oficial pe cont propriu. Or, când femeia a plecat la muncă, ea nu a lăsat custodia asupra copilei unui matur, așa cum prevede legea. Iar acest lucru înseamnă că, de facto, Iulia a fost lăsată în grija unei persoane care nu avea dreptul legal să-i reprezinte interesele, inclusiv atunci când a fost însoțită la ecografie. „Nu am știut că trebuie așa ceva când pleci peste hotare”, se căiește acum mama fetei.
Dar nici autoritățile locale nu s-a complicat, deși legea e practic univocă: „În cazul copilului separat de părinți din cauza aflării temporare a părinților/unicului părinte pentru o perioadă mai mare de două luni în altă localitate din țară sau de peste hotare, autoritatea tutelară locală instituie custodia asupra acestuia, ca formă de protecție temporară a copilului”.
Mama unui coleg de clasă își aduce aminte că, după ce a „izbucnit” cazul, a început să analizeze dintr-o altă perspectivă anumite observații făcute de-a lungul acelui an și, ceea ce anterior părea irelevant, acum indicau posibile implicații ale concubinului în cazul Iuliei.
„Fata era controlată de el permanent. Dacă se reținea de la școală cu 10 minute, atunci suna diriginta și întreba de ce întârzie. Poarta era mereu încuiată, când oamenii se duceau să cumpere lactate. Și, dacă suna mama lor de peste hotare, el era lângă copii, de față, și doar în prezența lui vorbeau”, ne povestește femeia.
Practic același lucru îl constată acum și mama fetiței. „Am vrut să vin de mai multe ori acasă, dar el îmi zicea: «Nu mai veni, că avem credit și aici totul e bine». M-o pus să iau credit, ca să facem gardul, că se risipea… Și am avut încredere în el. Am băiat cu dânsul. Și tatăl meu avea încredere în el… Nu m-am așteptat că o să facă așa ceva. El umbla cu icoana în buzunar, își făcea cruce că nu e el”, afirmă femeia.
Pe 26 decembrie, după 13 zile petrecute la un centrul de plasament, copila se întoarce acasă, alături de mamă, frați și concubinul mamei. „Da, au făcut sărbătorile de iarnă împreună”, ne confirmă mai mulți responsabili locali.
„Nu se știa că el e bănuitul. El a învățat-o pe Iulia să zică că e un băiat din satul soacrei (fostei soacre – n.r.)… Și m-am gândit, ca orice mamă: Cum, eu acasă și ea la centru? Încă ziceam că, de sărbători, să ședem toți la masă… Că, dacă știam că e bănuit, mai bine stătea la centru”, explică mama fetei.
„Mama nu decide dacă copilul vine acasă sau rămâne la centru”, atenționează Avocatul Copilului, Vasile Coroi. „Ea face cerere ca să-și ia copilul acasă, dar autoritatea tutelară, împreună cu echipa multidisciplinară, se consultă între ei, inclusiv cu polițistul, care să spună dacă mama o influențează sau nu pe copilă în procesul derulării anchetei. Apoi, după ce toți cad de acord, se încetează plasamentul de urgență”, explică el procedura.
„Am sunat la anchetatori să întrebăm ce facem mai departe. Și dacă concubinul e suspect, cum să o lăsăm pe fată lângă el?”, își amintește asistenta socială. „La care ei ne-au spus că treaba lor e să acumuleze probe pe acest dosar, probe pe care nu ni le pot comunica, și că noi, autoritatea publică locală, decidem dacă vine fata în familie sau nu.”
***
La mijlocul lunii ianuarie 2024, Iulia aduce pe lume un bebeluș de 3.100 de grame, ne confirmă o sursă din cadrul spitalului unde a născut prin cezariană. Peste câteva zile este externată și revină acasă, sub același acoperiș cu concubinul mamei.
„Din punctul meu de vedere, asta este o greșeală să nu-l pui pe lista de suspecți pe acest concubin, deoarece statisticile arată că peste 80% din abuzatori sunt cunoscuți copilului: rude, vecini, prieteni ai părinților, antrenori, profesori. De ce nu s-a gândit organul competent să includă această persoană pe lista suspecților din start, rămâne un semn de întrebare pentru ei, în primul rând. De ce a fost lăsată această persoană atât timp în preajma copiilor, rămâne un semn de întrebare și pentru autorități”, remarcă Liliana Rotaru, președinta CCF Moldova.
„Fata ne ducea pe o pistă falsă. Ne spunea că e un băiat din satul bunicii, care locuiește în alt raion și că nu mai ține minte cine e. Credeți că, dacă fata ne-ar fi spus din start că e el, nu l-am fi reținut?”, explică unul dintre anchetatori.
Această pistă oamenii legii susțin că au verificat-o chiar a doua zi după ce au pornit urmărirea penală, adică pe 14 decembrie 2023. Însă funcționarii locali ne spun că, de fapt, acest lucru s-a întâmplat abia în ianuarie 2024, adică la mai bine de o lună de când s-a aflat că Iulia este însărcinată.
„Au venit doi polițiști la noi la primărie după ce copila a născut, era cam după Bobotează (19 ianuarie 2024 – n.r.), să întrebe pe ce dată fata a fost în sat. Le-am spus că a venit de Blajini (24 aprilie 2023 – n.r.) la bunica și, tot în ziua aceea, s-a întors acasă”, ne spune o angajată a primăriei din satul bunicii copilei. Iar asistenta socială din satul fetiței spune chiar și data exactă: „Ei s-au dus [în satul bunicii] pe 29 ianuarie, după ce [cazul] a ieșit în presă.”
Totuși, „l-am bănuit pe el (concubin – n.r.) din prima zi”, ne mărturisește anchetatorul, „dar există o procedură legată de reținere, potrivit Codului de procedură penală. Dacă ați fi fost cu noi când îl interogam, nu v-ați fi dat seama că e el. Atât de bine nega.” Dar, pentru siguranță, i-au ridicat telefonul și actele, lucru pe care ni l-a confirmat câteva persoane.
„Cât am fost la spital [cu Iulia], el a vândut tractorul și, când m-am întors, mi-a zis: «Ține 1000 euro și du-te și dă la anchetator ca să-mi dea documentele». Ca să plece peste hotare. I-am zis: «Eu nu plătesc nimic la anchetator. Dacă o să găsească că nu ești vinovat, o să-ți dea documentele și fără bani»”, relatează mama fetei.
Am încercat să aflăm de la procurorul de caz, Alexandr Guzic, motivul pentru care oamenii legii i-ar fi ridicat concubinului actele și telefonul cu mai bine de o lună înainte de a-l aresta, dar nu am reușit să luăm legătura cu el.
Pe 29 ianuarie 2024, știrea precum că o fetiță de doar 11 ani a născut un copil începe să facă înconjurul țării. „Era mare tărăboi. Potopul”, ne spune înfrigurată mama colegului.
Pe 30 ianuarie 2024 seara, mama Iuliei își convinge fiică să-i dezvăluie identitatea abuzatorului. „M-am apropiat de ea și am zis: «Iulia, deja o apărut în presă. Cine e? Hai, spune mamei». La care fata mi-a zis: «Tu știi cine e, mamă».”
Pe 31 ianuarie 2024, femeia depune plângere la poliție. În aceeași zi, concubinul ei este reținut. S-a întâmplat „imediat ce au fost identificate temeiurile” pentru reţinerea persoanei bănuite de săvârșirea infracţiunii, ne asigură Alexandr Guzic, procurorul de caz, într-un răspuns oficial.
„Hmm… Dacă nu veneau jurnaliștii, cazul se îngheța? Aveau probe și în telefon. Cum au lucrat instituțiile de drept [de când s-a aflat că fetița este gravidă] de nu l-au anchetat 50 de zile? Eu nu știu cum a lucrat poliția…”, nedumerește primarul.
„Am avut o probă solidă, în baza căruia am putut să-l reținem pe 31 ianuarie. Dar… dacă vreți, voi, jurnaliștii, să vă asumați meritele… poftim”, ne spune unul dintre anchetatori. „Nu știu ce probă solidă au avut în afară de declarația mea. Analiza ADN au luat-o după ce l-au reținut, prin februarie”, e neîncrezătoare și mama fetei.
„Nu vă putem spune despre ce probă e vorba”, insistă și un procuror din raion. „Da, coincide reținerea cu faptul că a apărut în presă cazul, dar nu are tangență una cu alta. [Fetița] A fost audiată în condiții speciale după ce a născut…”.
Mai exact, Iulia a fost audiată în condiții speciale pe 1 februarie 2024, a doua zi după ce concubinul mamei sale a fost arestat și la 50 de zile de când autoritățile au aflat că este însărcinată. Iar a doua zi după audierea fetiței, concubinul mamei sale a fost învinuit de viol săvârșit asupra unei persoane care nu a atins vârsta de 14 ani.
De pe 31 ianuarie, bărbatul de 46 de ani se află în arest preventiv și el „nu a recunoscut vina în comiterea faptei incriminate”, susțin procurorii într-un răspuns oficial pentru Oameni și Kilometri.
***
„Atunci când un copil naște alt copil, cu toții am eșuat. Gafa este a noastră, în primul rând, a celor din Guvern”, afirmă Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale. „Faptul că aprobăm legi și lăsăm colegii din prima linie pe cont propriu e o atitudine lașă, atât timp cât sistemul social și cel de protecție al copilului nu este fortificat. Sistemul la noi nu este bazat pe prevenție. Sistemul este reactiv. Un asistent social intervine exact ca un polițist: s-a întâmplat crima și atunci intervine.”
„Multe cadre didactice nu înțeleg semnele abuzului și nu știu cum să lucreze cu copiii abuzați sexual … și e grav… Ei nu știu ce urmări aduce un abuz sexual”, constată acum Vasile Coroi, Avocatul Copilului.
„Nu aș vrea să spun că au fost indiferenți. Totuși, un copil este tot timpul în vizorul școlii, mai multor profesori și cadre non-didactice. Lucrurile s-au lăsat prea târziu. Cu părere de rău, sistemul nu s-a mobilizat și asta e foarte grav. Aici și mama poartă răspundere… Și, dacă fata nu rămânea însărcinată, cel mai probabil nu s-ar fi aflat niciodată că era abuzată sexual”, atenționează Liliana Rotaru, președinta CCF Moldova.
🤖 Imagini create cu ajutorul IA
* Iulia – nume modificat, pentru a proteja identitatea
Acest material jurnalistic a fost produs cu suportul financiar al Uniunii Europene. Conținutul acestuia reprezintă responsabilitatea exclusivă a beneficiarului EU4IM (Oameni și Kilometri) și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.