VIDEO // Rîșcani_Violența în școli

Stela e din raionul Rîșcani. Fiul ei era în clasa a 8-a, când profesorul de educație fizică i-a dat 3 pumni după cap. Sunt 4 ani de când Stela își caută dreptatea pentru fiul său și încă nu a obținut-o, dar e sigură că C(t)EDO îi va face dreptate. Și e dispusă să lupte până în pânzele albe.

Citiți și priviți povestea ei mai jos:

Pe 13 noiembrie 2019, în incinta unui gimnaziu din raionul Rîșcani se iscă un conflict între profesorul de educației fizică și un elev din clasa a VIII-a. Totul a început de la câteva telefoane mobile pe care profesorul le-a sechestrat de la două fete. Atunci un coleg a făcut o glumă, dar profesorul n-a apreciat-o și ar fi început să-l lovească cu palma şi să-l tragă de păr. Vladislav*, un alt elev, i-a sărit în apărare colegului. Drept răspuns, ar fi fost jignit că nu este educat, că mama sa nu-i dă educația cuvenită, că e un nimic și nu are un colț de masă. Elevul nu s-a lăsat și i-ar fi replicat că treaba lui e să facă lecții, nu să-și facă griji pentru copiii și părinții din sat.

Profesorul nu a stat mult pe gânduri și l-a dus în cabinetul directoarei. În drum spre cancelarie, elevul ar fi primit trei pumni după ceafă. „I s-a făcut negru în fața ochilor și a început tare a plânge”, oftează Stela, mama băiatului.

În cancelarie, elevul a fost preluat de directoare, care este și soția profesorului de educație fizică. Aceasta și-a rugat consoarta să se liniștească și să continue ora. Apoi, împreună cu șefa adjunctă pentru instruire, i-ar fi administrat băiatului niște pastile pentru calmare, fără să consulte asistenta medicală din incinta școlii, care, la acea oră, nici nu se afla la serviciu.

Băiatul a povestit ce s-a întâmplat celor două femei din administrația școlii: că-l doare capul și că se simte umilit de cuvintele jignitoare pe care profesorul le-a adus în adresa mamei sale. Toată lecția de educație fizică, minorul a petrecut-o în cancelarie, iar la final cele două angajate l-ar fi rugat să nu comunice mamei sale incidentul.

Când s-a întors acasă de la ore, elevul nu a spus nimic părintelui. Nu a dorit să mănânce, rebobinează mama sa Stela, dar s-a întins direct în pat, motivând că e obosit și că are dureri de cap, ceea ce i s-a părut suspect. Peste câteva ore, femeia, a fost telefonată de o cunoscută din sat, care a întrebat-o dacă știe despre incidentul de la lecția de educație fizică.

Stela recunoaște că s-a simțit extrem de jignită de comportamentul profesorului, dar și de felul în care administrația școlii a gestionat situația. „Cum să nu anunți părintele și să-l chemi la școală, dar să-l liniștești cu pastile timp de 40 de minute în cancelarie?”, face aluzie femeia la felul în care cele două angajate au decis să rezolve incidentul.

***

A doua zi, băiatul a anunțat-o pe maică-sa că el categoric nu mai calcă pragul gimnaziului, ceea ce a și făcut timp de câteva zile. În acest timp, Stela l-a dus la un neurolog, care „a constatat o stare de stres cu reacție neuronică, care a provocat o dereglare a sănătății de până la 21 zile” şi i-a prescris un tratament profilactic. După, a mers și la un psiholog, deoarece era nevoie de cineva cu experiență care să-l ajute să îndrăgească școala din nou și să-i explice că nu e vinovat de cele întâmplate, mărturisește mama minorului.

Psihologa a și fost cea care a îndrumat-o să depună plângere la Direcția Învățământ din Rîșcani, la Protecția Copilului și, inclusiv, la administrația școlii, chiar dacă directoarea e soția profesorului, „ca să fie formată o comisie și să vedem ce s-a întâmplat”, povestește Stela.

Nu s-a așteptat că plângerile sale vor fi transmise procuraturii și că oamenii legii vor deschide un dosar penal, iar profesorul de educație fizică va fi învinuit că, fiind o persoană care acționează cu titlu oficial, i-a cauzat cu bună știință unui minor dureri sau suferințe fizice ori psihice care reprezintă tratament inuman sau degradant. Pentru această infracțiune, legea prevede de la 3 la 8 ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

„Eu am vrut ca profesorul să înțeleagă că nu e țari (rege – din rusă), că nu are toate drepturile și că copilul meu are apărare. Iar atunci când este o problemă, să nu o mușamalizeze. Nu am vrut să fie închis. Nici măcar amendă nu am vrut să-i pună. Dar mi-am dorit să nu mai predea și să [nu] mai bată alți elevi. Să nu lucreze printre copii, dacă e plin de nervi”, subliniază Stela.

***

A urmat un proces de judecată care așa și încă nu are o finalitate. Dar, mărturisește femeia, nu îi este frică și este dispusă să lupte până în pânzele albe. „Perioada nu a fost ușoară deloc. Dacă [profesorul] și-ar fi cerut scuze și m-ar fi chemat la școală în ziua incidentului, cred că intram în situație. Găseam cuvinte și pentru copil. Se termina acolo. Dar, din câteva discuții cu directoarea, în care mi-a spus că ‘poți să te duci unde vrei, nouă ne este totuna’, mai tare m-o înrăit și m-o încâinat vorbele ei”, spune Stela.

Prima instanță s-a pronunțat în decembrie 2022, adică peste trei ani de la conflict. În această perioadă, prin fața judecătorului s-au perindat aproape 30 de martori, inclusiv elevi, medici legiști și experți judiciari, precum și au fost prezentate cel puțin patru rapoarte de evaluare și de expertiză. Doar că, până la urmă, nimic din ele nu au contat.

„Cercetând nemijlocit probele prezentate de părți”, judecata constată că, de fapt, profesorul nu se încadrează în categoria persoanelor „care acționează cu titlu oficial” și, respectiv, nu poate fi acuzat de acțiuni de tortură, tratament inuman sau degradant. Respectiv, îl achită, „pe motiv că fapta nu întrunește elementele infracțiunii”.

Procurorii nu au fost de acord cu sentința și au atacat-o la Curtea de Apel Bălți. Ei au insistat pe faptul că profesorul este totuși persoană care acționează cu titlu oficial și au cerut pedepsirea cu închisoarea și interdicția de a activa în domeniul educației pe un termen de 5 ani.

„Subiecții acestei infracțiuni (Tortura, tratamentul inuman sau degradant – n.r.), vorbim de o categorie de persoane publice, sunt, de fapt, acele persoane care acționează cu titlul oficial: aici se încadrează profesorii, medicii etc. care activează în domeniul public, în instituțiile publice, dar nu sunt persoane cu funcții publice”, explică Eugeniu Gore, procuror-șef interimar al Secției combatere tortură din cadrul Procuraturii Generale (PG).

După încă un an de ședințe de judecată, în ianuarie 2024, Curtea de Apel Bălți a decis să rămână „solidară cu soluția emisă de instanța de fond”, completul din trei judecători ajungând la aceeași concluzie: profesorul „nu poartă statut de persoană care acționează cu titlu oficial”.

„Adică un profesor/un matur bate un elev/un copil și scapă fără să fie pedepsit? Așa se face în ziua de azi? Chiar nu există nicio pedeapsă pentru angajații care comit acte de violență față de copii? Nu mă las. O să contestăm la Curtea Supremă de Justiție. Ajung la CtEDO, cică acolo profesorul este subiect al infracțiunii”, afirmă Stela, vădit deranjată de decizia judecătorilor de la Bălți.

***

În apărarea sa, profesorul de educație fizică a susținut atât în judecată, cât și redacției Oameni și Kilometri, că el nu l-a lovit pe băiat, ci i-a făcut observații, deoarece elevii din ziua de azi sunt extrem de obraznici și nedisciplinați, și-și cunosc doar drepturile.

De altfel, majoritatea elevilor audiați de procurori au confirmat că avuse loc un conflict. În schimb toți ca unul „nu țin minte” ca profesorul să-l fi lovit pe colegul lor. Singurul care „a văzut cum [profesorul] i-a tras cu pumnul la ceafă” a fost băiatul care glumise și căruia Vladislav îi luase apărarea.

Și directoarea adjunctă pentru instruire din cadrul gimnaziului a afirmat că nu poate să se pronunțe dacă profesorul l-a lovit sau nu pe băiat. Însă punctează că actele de violență comise de profesori sunt contrare drepturilor copilului și sunt inaplicabile la ei în școală.

Pe de altă parte, anume ea a însoțit-o pe directoarea gimnaziului, adică soția profesorului de educație fizică, când ultima a mers la Vladislav acasă și a rugat-o pe mama acestuia „să nu depună plângere, pentru a nu fi pătată onoarea instituției”.

LINK la articolul integral: https://oamenisikilometri.md/educatie-cu-pumnul/