8/10 de Bronz

Sunt tineri, deștepți și pasionați. Au excelat în matematică, biologie, chimie, fizică și informatică și au reușit să urce pe podiumul olimpiadelor internaționale și europene din această vară.

Sunt 10 la număr. Toți [ex-]elevi. Toți de bronz. Sunt copiii de aur ai Moldovei. Ai unei Moldove prea sărace pentru dorințele lor mari.

Vă prezentăm, în ordine alfabetică, opt din cei 10 olimpici de bronz cu care am reușit să stăm de vorbă. I-am întrebat, printre altele, despre hobby-uri, despre studiile peste hotare, despre o eventuală revenire în țară și cum își văd viața peste 10 ani.

.

Gabriel COJOCARU

Clasa a XI-a, Liceul Teoretic „Orizont”, Chișinău
Olimpiada Internațională de Matematică, 3-14 iulie, Cluj-Napoca (România)

Cred că voi continua să-mi dezvolt aptitudinile în domeniul matematicii sau al informaticii. Planific să aplic la învățat în Europa sau la MIT [Massachusetts Institute of Technology]. Mie îmi plac tehnologiile și informatica teoretică. Nu iubesc când totul e prea practic, chiar dacă cred că un pic de practicitate nu strică. Elemente de programare sunt în tot ce faci, dar mie îmi plac programele mai elementare, nu foarte complicate. Când reușești să faci ceva care chiar lucrează, te simți deștept.

În Moldova nu e foarte bună situația cu învățătura. Acesta e un fapt cunoscut. Eu aș prefera să învăț într-un loc mai bun. Pentru mine nu contează profesorii, ci oamenii cu care interacționez. În Moldova pot fi mai puțini oameni care cunosc informatica sau matematica, iar peste hotare mai mulți. În rest, mie mi-i indiferent cine mă învață.

În viitor cred că o să mă ocup de start-up-uri. Nu contează unde o să mă aflu, pentru că în acest domeniu totul se face prin internet. În Moldova prețurile, dar și nivelul de trai, sunt mai mici, comparativ cu alte țări. Spre exemplu, ar fi convenabil să primesc salariu din altă țară și trăiesc în Moldova.

.

Andreea JITARU

Clasa a XI-a, Liceul Teoretic „Orizont”, Chişinău
Olimpiada Internațională de Biologie, 15-22 iulie, Teheran (Iran)

Mie îmi place biologia și cred că am să continui în această direcție. Ce exact am să fac, încă nu știu – sau medicină, sau biologie moleculară. După clasa a XII-a, am să plec în America. Nivelul studiilor în domeniul pe care eu vreau să îl aleg nu e destul de înalt în universitățile din Moldova.

Peste 10 ani… Cred că am să termin doctoratul și o să lucrez în domeniul pe care o să-l aleg. După studii cred că o să mă mai întorc înapoi, cel puțin în vizită. Vreau să plec din țară în mare parte pentru că am văzut cum sunt laboratoarele de peste hotare și cum sunt cele de aici și am văzut cât de eficient poate fi lucrul, dacă ai resursele necesare.

Dacă nu aș alege biologia, m-aș duce la cinematografie sau regie. În timpul liber îmi place să fac fotografii. Acum lucrez în mare parte în acest domeniu, în domeniul fotografiei. Și voluntar, și plătit.

.

Mihail LAVRIC

Clasa a X-a, Liceul Teoretic „Orizont”, Chișinău
Olimpiada Internațională de Matematică, 3-14 iulie, Cluj-Napoca (România)

În acest an am participat la olimpiada de matematică, dar aceasta nu este singura participare din viața mea. Am mai fost la olimpiade și la alte discipline – chimie, fizică și biologie. Concursurile au avut loc în Olanda și Indonezia.

În afară de matematică eu practic sportul și cânt la pian. Evident că, dintre toate pasiunile mele, prioritară este matematica. În continuare voi merge să învăț tot în domeniile legate de matematică, cum ar fi informatica, statistica sau analitica. Dar încă nu m-am decis în care anume.

În viață nu poți să faci doar matematică. În cazul meu, pianul și sportul sunt relaxarea. În muzică, după părerea mea, sunt multe lucruri preluate din matematică. Mai ales la pian, unde sunt multe acorduri, muzica e organizată pe intervale matematice. Multe persoane care se ocupau cu știința, cântau la la pian sau în general se ocupau cu muzica.

După clasa a XII-a vreau să învăț peste hotare: sau în SUA, sau în Europa – în Germania sau Austria. Aș vrea totuși în SUA, pentru că acolo îți poți găsi un serviciu bun, dar e prea departe. În orice caz, eu încă nu m-am decis la acest capitol.

Peste 10 ani… Nu știu. Am să lucrez, evident. Asta e una dintre priorități. Probabil că am să lucrez undeva peste hotare. Alte planuri mai detaliate deocamdată nu am. La moment am chiar de gând să revin în Moldova. Aș vrea să fac asta, dar nu cred că va fi atât de curând. Cu siguranță nu peste 10 ani. Eu îmi iubesc țara, dar mai este timp până la momentul în care o să trebuiască să iau o decizie. Posibil și ca planurile mele să se schimbe în viitor.

Vreau să plec din țară pentru că universitățile din străinătate sunt mai prestigioase. Studiind peste hotare, tot acolo poți să faci și stagiu, și să devii intern, iar după asta e mult mai ușor să-ți găsești un serviciu bun. Nu contează unde – și la noi, și peste hotare. Și eu vorbesc de un post de muncă prestigios, care e „vânat” de mulți.

.

Alexandru LOPOTENCO

Clasa a X-a, Liceul „Orizont”, Chișinău
Olimpiada Internațională de Matematică, 3-14 iulie, Cluj-Napoca (România)

Am participat la olimpiada de matematică și mă gândesc să merg în continuare în această direcție. Cel mai probabil, în matematica aplicată.

Matematica mă atrage prin faptul că ea se bazează pe logică, pe gândire. Întotdeauna ai nevoie de o privire generală la structură, la problemă, să înțelegi ce și de ce și cum unele lucruri sunt legate între ele.

Nu pot să spun că mai am și alte ocupații în afară de matematică. Poate doar informatica, pe care o mai studiez uneori. Pentru mine matematica e ca un hobby. Eu o împart în două „tabere”: prima – când mă pregătesc de olimpiade sau ceva similar; a doua – matematica care îmi place, pe care o fac pur și simplu pentru mine și prin care mă odihnesc.

Peste 10 ani… Cred, de fapt sper, că am să absolvesc universitatea. Mă gândesc că universitatea va fi peste hotare, sper că SUA. Acum lumea se dezvoltă foarte rapid și mi-e greu să spun care va fi trendul peste 10 ani. Cred că informatica, economia și matematica.

Nu planific să revin în Moldova după studii, cel puțin nu în viitorul apropiat. Poate mai spre vârsta mijlocie. Evident că e trist să pleci din țara ta, dar astea sunt împrejurările. Altă opțiune nu există. Situația în Moldova ar putea să se schimbe, dar asta nu de noi depinde. Moldova nu e țară din lumea întâia și nici dintr-a doua. Moldova e o țară în curs de dezvoltare din lumea a treia. Sunt multe probleme și, la această etapă, știința nu face parte din categoria celor prioritare.

Cu timpul, dacă vor fi schimbări politice esențiale, vor fi reforme bune, posibil și va fi mai bine. Posibil că atunci tânăra generație de după noi nici nu va mai fi nevoită să plece din țară. Poate chiar a treia sau a patra generație. Doar că atunci și lumea va fi cu totul alta. Ea și acum e deja alta.

.

Mihaela MAGDEI

Clasa a XII-a, Liceul „Prometeu-Prim”, Chișinău
Olimpiada Internațională de Chimie, 19-29 iulie, Bratislava (Slovacia) și Praga (Cehia)

Chimia e interesantă și aș vrea să fac carieră în domeniu. Ea poate explica ceea ce nu poate să facă fizica și biologia. Planific să intru la facultate în Franța, specialitatea chimist-inginer. Să studiezi în Franța e mult mai bine.

Peste 10 ani… Tot am se fiu neserioasă și lenoasă (zâmbește). Sau poate că nu. Mă văd într-un laborator. Aș vrea să-mi leg viața de această știință.

În afară de școală și chimie mai iubesc muzica, chiar dacă nu pot cânta la niciun instrument. Îmi place să fac voluntariat, diverse lucruri hand-made și design grafic. În Moldova cel mai probabil că n-am să revin.

În clasa a X-a am avut nota 9 la sesiune și m-am gândit atunci că eu de fapt merit 10. Așa a și apărut ideea să merg la olimpiadă și să demonstrez tuturor că merit 10. Atât de tare mi-a plăcut atunci la olimpiadă, că în anul următor am participat din nou.

În acest an eu am vrut la olimpiada internațională [de chimie], dar n-am crezut că voi fi una dintre acele persoane care vor reprezenta țara la nivel internațional. Sincer, nu am avut emoții când mi-a fost înmânată medalia. Eu știam că pot să obțin acel bronz. Eu spre asta am tins.

Olimpiada Internațională de Chimie a fost ultima mea olimpiadă și am un sentiment de nostalgie că totul deja s-a terminat. E trist.

.

Victor PURICE

Clasa a VIII-a, Liceul „Orizont”, Chișinău
Olimpiada Europeană de Informatică pentru Juniori, 26 iulie-1 august, Innopolis (Federația Rusă)

Mie îmi plac științele exacte și cred că în direcția asta și am să continui. Planific să merg la studii undeva peste hotare, la vreo universitate prestigioasă, dar încă nu am decis la care anume. Dorința mea de a pleca peste hotare nu se datorează faptului că la noi e rău, ci pentru că acolo e mai bine. La noi educația nu e chiar atât de slabă, dar acolo oricum e mai bună.

Peste 10 ani… Cel mai probabil am să lucrez. Cel mai probabil am să fiu la fel, doar că mai experimentat. Eu aș vrea să revin în țară după studii, ca să contribui la dezvoltarea țării noastre. Aceasta e una dintre cele mai mari probleme – noi avem destule minți luminate, dar ele pleacă peste hotare și acolo și rămân. Aici rămân doar cei care nu pot pleca. Ca lucrurile să se schimbe, e nevoie ca oamenii să revină sau în general să nu plece. Acest lucru ar duce inevitabil la reforme sociale și economice.

Din clasa a V-a frecventez școala muzicală – îmi place foarte tare să cânt la chitară. La anul am s-o absolvesc. Cândva mai practicam și șahul, care tot îmi plăcea, dar acum nu mai am timp de el.

.

Chiril SOLOVEI

Clasa a XII-a, Liceul „Orizont”, Chișinău
Olimpiada Internațională de Chimie, 19-29 iulie, Bratislava, (Slovacia) și Praga (Cehia)

Eu deja am fost înmatriculat la Universitatea de Stat din Sankt Petersburg. Mi-am încercat puterile în diferite domenii: matematică, fizică, apoi biologie. Cu chimia mi-a ieșit cel mai bine și am decis să continui cu ea. Am depus mult efort ca să obțin rezultate mari. Simțeam că aici aș putea să reușesc. Am mers la stomatologie ca să urmez calea tatălui meu. La noi asta ține de familie.

În viața din afara școlii am frecventat trei ani cursuri de dans, până în clasa a XI-a. Erau dansuri sportive. Aceasta activitate ajută la dezvoltarea organismului și a capacităților de coordonare. Acum a trebuit să întrerup cursurile, pentru că a fost BAC-ul și în general un an important pentru un abiturient. Deja în timpul universității, în primul an nu prea cred, dar din anul doi mă gândesc să reiau dansurile. Îmi făcea plăcere să dansez.

Tatăl meu are un serviciu aici și, după studii, aș putea să revin și să lucrez aici, dar eu încă n-am privit atât de departe în viitor.

Peste 10 ani… Preferabil să reușesc să-mi încerc puterile în această profesie și, dacă ar fi să nu încep chiar cu minimul, să am un spațiu pentru muncă și pentru perfecționare. Ce casă voi avea și alte detalii – încă nu mi-am închipuit. Eu sigur sută la sută voi fi stomatolog. La noi în Moldova studiile stomatologice sunt foarte bune. Noi chiar am primit susținere din SUA și, după studii, am putea să mergem acolo să lucrăm. Dar eu plec la studii peste hotare din motive personale – iubita mea învață acolo deja de un an.

.

Sabina TONTICI

Clasa a XII-a, Liceul „Orizont”, Chişinău
Olimpiada Internațională de Fizică, 21-29 iulie, Lisabona (Portugalia)

Nu știu dacă, în viitor, am să mă ocup de fizică ca știință. Mai de grabă ceva ce aplică fizica. Poate ceva inginerie mecanică sau electrică, unde o să-mi trebuiască fizica. Planific să plec la studii în SUA. Deja am fost acceptată la universitatea MIT.

Un hobby al meu este hipismul. Mi-ar plăcea să am calul meu. De asemenea, când am timp liber, îmi place să cânt la pian. Cândva am frecventat și școala muzicală.

Gândindu-mă la viitor realizez că, dacă o să am oportunități și situația o să fie așa ca eu să vreau să mă întorc, voi reveni, dar dacă lucrurile o să fie așa cum stau acum, atunci nu cred.

Foto – Mihail Calarașan