Centenari în anul Centenarului

În 2018, ambele maluri ale Prutului au marcat Centenarul Marii Uniri din 1918.

În Republica Moldova mai trăiesc câteva zeci de persoane de-o vârstă cu Unirea de acum 100 de ani. Unii au văzut lumina zilei pe timpul destrămării Imperiului Rus, alții pe vremea creării Republicii Democratice Moldovenești, iar marea majoritatea personajelor acestui reportaj fotografic s-au născut în Basarabia României Mari. După ocupația sovietică au trăit în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, iar acum sunt pensionari ai Republicii Moldova.

Unii centenari sunt încă viguroși și trebăluiesc prin curte sau casă fără să le pese de vârsta indicată în buletinul de identitate, alții stau imobilizați la pat fiind în grija persoanelor dragi ori ai unor străini. Nu și-au propus să ajungă la 100 de ani, dar au trecut cu cinste și de această etapă a vieții la care puțini dintre conaționali mai ajung.

Majoritatea eroilor acestui reportaj fotografic sunt femei. Acest lucru relevă faptul că anume femeile domină lista centenarilor basarabeni, dar și a celor din toată lumea.

Conform Registrului de stat al populației în anul 2018 erau înregistrați aproape 300 de cetățeni ai Republicii Moldova cu vârsta de la 100 de ani, în realitate numărul lor este mult mai mic, iar jumătate dintre centenarii de pe documente sunt de negăsit de către autorități.

P.S. Acest subiect a fost documentat timp de jumătate de an. Între timp, două dintre eroinele materialului, Eufrosinia Pușcaș, Domnica Craveț și Feodora Sumanov, au decedat.

Reportajul fotografic „Centenari în anul Centenarului” a fost expus, parțial, în cadrul expoziției „Realități”, ajunsă la a III-a ediție, vernisată concomitent în cinci orașe: pe 18 și 19 mai – la rondul de lângă monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău; în Piața Horelor din or. Cahul; în incinta Cetății Soroca; în Pinacoteca „Antioh Cantemir” din mun. Bălți; în Parcul Central din or. Ialoveni.  Reportajul a fost realizat cu suportul National Endowment for Democracy