Există o mare legătură între vin și băștinașii de pe aceste meleaguri mioritice pline cu soare și viță de vie. Prepararea băuturii este o artă păstrată de gospodarii din întreaga ţară tocmai de la străbuni.

Ion Moraru de la sudul Moldovei are o gospodărie modestă, ca majoritatea țăranilor. Nu-și poate imagina cum ar trăi fără vin. Licoarea îl însoțește la toate sărbătorile, bucuriile și necazurile vieții. De când s-a căsătorit și s-a mutat la casa lui din satul Pelinei, a plantat vie pe tot pământul din jurul casei. În fiecare toamnă scoate butoaiele din beci, le spală și le umple cu vin.

Își cheamă ajutoare la culesul poamei și o dă la teasc, asigurându-se că va face destulă băutură cât să-i ajungă pentru tot anul. La nivel republican, recolta de struguri a fost bogată în anul 2018 și mai timpurie cu 2-3 săptămâni decât în alți ani.

Fotoreportaj realizat de Andrei Moraru. 

Reportajul fotografic „Vin de la sat” a fost expus, parțial, în cadrul expoziției „Realități”,ajunsă la a III-a ediție, vernisată concomitent în cinci orașe: pe 18 și 19 mai – la rondul de lângă monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău; în Piața Horelor din or. Cahul; în incinta Cetății Soroca; în Pinacoteca „Antioh Cantemir” din mun. Bălți; în Parcul Central din or. Ialoveni.