Mănăstirea Japca din raionul Florești este unicul așezământ monahal de pe teritoriul Basarabiei care nu a fost închis în perioada sovietică. Maicile presupun că stareța din acea perioadă, egumena Serafima, a reușit acest lucru datorită sprijinului acordat militarilor sovietici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ulterior, când autoritățile comuniste au demarat campania de lichidare a lăcașelor de cult, Japca a fost trecută cu vederea.
Actualmente mănăstirea numără circa 30 de călugărițe, majoritatea dintre ele fiind de vârstă înaintată. Călugărirea, din spusele maicilor, a devenit un fenomen tot mai rar întâlnit „în timpurile de pe urmă.”
Mănăstirea mai numără trei biserici – Înălţarea Sfintei Cruci, Înălţării Domnului, Schimbarea la faţă, și trei izvoare – Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, Sfântul Nicolae şi Ioan Botezătorul, cărora enoriașii le atribuie puteri vindecătoare.
Schitul este situat în coasta unei păduri de stejari și flancat de stânci și de râul Nistru. Un mediu pașnic pentru găzduirea ,,grădinii Maicii Domnului’’.
Fotoreportaj realizat de Aliona Cebotari.
Reportajul fotografic „Călugărițele rezistenței” a fost expus, parțial, în cadrul expoziției „Realități”, vernisată concomitent în cinci orașe: pe 16 iunie – în Piața Horelor din or. Cahul; în incinta Cetății Soroca; în Pinacoteca „Antioh Cantemir” din mun. Bălți; pe 17 iunie la rondul de lângă monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău; în Parcul Central din or. Ialoveni.