Centrul de plasament temporar de la Palanca a găzduit în primele trei zile ale războiului din Ucraina peste 200 de refugiați. Se află la 3 kilometri de vamă și a fost amenajat pe stadionul satului cu vreo 30 de corturi, cantină, baie, toalete și punct medical.
 
Condițiile sunt ca la armată ne spune unul dintre angajații poliției, care avea peste 48 de ore nedormite, recunoscând că e frig și stresant. Depun tot efortul ca să facă situației și fluxului enorm de ucraineni, ne dă asigurări angajatul.
 
„În primul rând sunt cazați și pot lua masa. Corturile sunt încălzite, dar încă nu toate sunt folosite. Baia la fel se încălzește. Avem încălzire, dar nu e tare super. De aceea și stau pe o perioadă scurtă: până la 72 de ore. Apoi sunt dirijați spre Chișinău, spre alte centre. Majoritatea vin din Odessa. Fluxul de refugiați e mare. Vin se duc. Vin se duc. De la minut la minut diferă”.
 
„Aici li se oferă toate tipurile de protecție: servicii medicale, asistență socială, servicii psihologice, inclusiv ne ocupăm cu acordarea statutului juridic al străinului pe teritoriul RM”, ne spune Iurie Golban, șeful Centrului de Gestionare a Situație de Criză.
 
Ar mai fi nevoie de încălzitoare și un container pentru duș. „Un fel de căsuță mobilă cu mai multe cabine de duș. Asta ar fi necesitățile majore. Apă potabilă este. Aducem din sat”, confirmă angajatul poliției.
 
Printre refugiații ucraineni se află și musulmani, care se îndreaptă spre România. Până să ajungă la granițele de la Prut au stat și s-au odihnit o noapte, aici, la Palanca. „Nu am știut că o să avem așa tip de contingent. Ei nu mănâncă carne de porc și a trebuit rapid să ne orientăm”, conchide angajatul.
 
Ministerul de Interne şi diferite organizații internaționale oferă ajutor refugiaților veniți la Centrul de plasament de la Palanca. Însă nu lipsesc și produsele alimentare donate de moldovenii de rând.