„Reactorul” crescătoriei de cai din Găgăuzia

Constantin Cheleș este crescător de cai în a cincea generație. Tatăl, bunelul și străbunelul său, cunoscut și hăt peste hotarele Basarabiei, la fel, au crescut cai. În prezent, Constantin Cheleș gestionează „At-Prolin”, unică fermă din Moldova specializată în creșterea cailor de rasă. Întreprinderea de stat își desfășoară activitatea la marginea orașului Ceadâr-Lunga, o localitate din sudul țării, fiind subvenționată de autoritățile autonomiei găgăuze.

Constantin Cheleș a reușit să salveze ferma atât în anii ‘90, niște ani grei când statului nu-i păsa de această fermă, dar și prin 2000 când obiectele de stat erau împinse premeditat spre faliment și erau finanțate cu întârziere pentru a fi vândute ulterior la un preț de nimic.

„Ferma de cai e asemeni unui reactor nuclear: dacă l-ai lansat nu-l mai poți opri”, ne explică Constantin Cheleș. Caii trebuie hrăniți și adăpați în fiecare zi. Se întâmpla ca drumul să fie întroienit și să devină impracticabil. Atunci trebuia să trecem prin troienele care ajungeau până la brâu. Periodic este întreruptă furnizarea energiei electrice sau nu este livrat la timp combustibilul. Iarna apa îngheață, nu ajung bani pentru hrană. Însă oare aceste lucruri ar putea servi drept scuze? Calul trebuie să fie adăpat și sătul. Cum să-i explici cuiva că daca un cal e bolnav atunci suferi și tu împreună cu acesta? Nu poți dormi liniștit când un cal se simte rău”, ne spune Constantin Cheleș.

Deseori Constantin este nevoit să înnopteze la fermă, mai ales în perioada când vin pe lume mânjii. Pentru a nu rata momentul nașterii și ca să nu adoarmă directorul ia creionul în mână. La lumina candelei sau a unei lămpi, or întreprinderea deseori rămâne fără lumină, acesta își desenează caii preferați. Tablourile le vinde. În anii marcați de dificultăți cumpăra hrană și rumeguș din banii obținuți în urma vânzării tablourilor.

În prezent, șeptelul fermei numără 64 de cai de rasă. Ferma livrează cai în toată țara, inclusiv în regiunea transnistreană. Sunt mulți doritori de a achiziționa cai în România și Bulgaria, însă, spre regret, Moldova n-a semnat convenția veterinară internațională, motiv pentru care are interdicție la comercializarea cailor în țările Uniunii Europene.

Fotoreportaj realizat de Andrei Ghilan.

Reportajul fotografic „„Reactorul” crescătoriei de cai din Moldova ” a fost expus, parțial, în cadrul expoziției „Realități”,ajunsă la a III-a ediție, vernisată concomitent în cinci orașe: pe 18 și 19 mai – la rondul de lângă monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău; în Piața Horelor din or. Cahul; în incinta Cetății Soroca; în Pinacoteca „Antioh Cantemir” din mun. Bălți; în Parcul Central din or. Ialoveni.