5 ani de „Oameni și Kilometri”

Astăzi, 17 noiembrie 2021, Oameni și Kilometri împlinește 5 ani.

Sunt:

#5 ANI ÎN CARE AM SCRIS despre bune și rele, despre eșecuri și realizări, despre bucurii și tristeți.

#5 ANI ÎN CARE AM PUBLICAT peste 125 de articole și 50 de reportaje fotografice.

#5 ANI ÎN CARE AM TRÂMBIȚAT despre sărăcia extremă, violența domestică, discriminarea, pandemia fără strategie, criza cadrelor din sistemul medical și cel educațional;

^ despre copiii care merg câte 10 kilometri pe jos ca să ajungă la școală, cât și despre cei încă aflați în orfelinate;

^ despre femei și bărbați care dorm în canale sau prin parcuri, dar și despre bătrânii uitați de copii, dar, în special, de autorități;

^ despre sate abandonate sau fără „cultură”, în schimb cu campanii electorale „deșarte”. 

Într-un cuvânt: reforme și legi frumoase doar pe hârtie.

#5 ANI ÎN CARE AI CITIT și ai aflat, dragă cititor, despre Oameni inediți, Oameni care ne-au dat un strop de speranță. Și aici e vorba despre fiecare erou din materialele noastre și cărora le suntem recunoscători pentru că ne-au lăsat să intrăm în casele lor, să intrăm în viețile lor și să povestim mai departe despre ce li se întâmplă.

^ sunt miri și mirese, polițiști, medici, profesori, elevi, asistenți sociali, mineri, călugări, bucătărese, lăptărese, victime ale violenței, deținuți, prostituate, actori, regizori, veterani de război, militari, taxatori, oameni ai străzii, gay, lesbiene, pensionari, migranți, persoane cu dizabilități, persoane cu HIV, inspectori în construcții, victime ale accidentelor rutiere, ciobani…

#5 ANI ÎN CARE AI AFLAT despre cum clachează sistemul și unde autoritățile ar trebui să pună umărul, ca să îmbunătățească viața oamenilor.

#5 ANI ÎN CARE AM COLINDAT Moldova în lung și-n lat. Nu există raion în care să nu fi pus piciorul reporterii noștri. În unele raioane am fost și de 10 ori. Și miile de kilometri le-am făcut, în mare parte, cu transportul public, printre rățuște și puișori, saci de făină, pe zăpușeală și pe ger.

#5 ANI ÎN CARE AM ADUNAT vreo 20 de premii. Atât de la organizații naționale, cât și internaționale. Premiile „Superscrieri” din România (Fundația Friends For Friends), Premiile „Jurnalistul anului” (Centrul pentru Jurnalism Independent), Premii pentru promovarea egalității de gen (Asociația Presei Independente și Gender-Centru), Premiul „Tulip Press” (Ambasada Olandei). 

#5 ANI ÎN CARE AM AVUT PARTE de momente frumoase în timpul documentării subiectelor, dar și de momente mai grele: 

^ a trebuit să sărim gardul, după ce concubinul unei femei a vrut să ne ia la bătaie (Internatul Testamentar);

^ am stat o zi întreagă flămânzi și cu picioarele în zăpadă (Amar!);

^ am coborât într-o gaură de canalizare, printre oameni ai străzii (Femeia din canal);

^ am scos o victimă a violenței în familie din casa agresorului (Republica violenței);

^ am mers prin păduri și peste dealuri pustii, ca să ajungem în unele localități (#maiavem8kilometri);

^ am sărbătorit Revelionul cu medicii de la Institutul de Urgențe (Revelionul de Urgență);

^ am trăit o săptămână într-o cabină de TIR (1.200 de kilometri);

^ am stat o oră pe post de bonă cu copiii unei prostituate (Prostituție în pandemie);

^ am petrecut 24 de ore alături de cei mai gravi bolnavi COVID-19, în plină pandemie și lockdown (Oameni de Urgență). 

#5 ANI ÎN CARE AM COLABORAT cu Cristi Lupșa, Oana Sandu, Georgiana Ilie, Ana Maria Ciobanu (DOR), Luiza Vasiliu (Scena9), Ioana Moldovan și Ioana Cîrlig (Documentaria), Lina Vdovîi (Casa Jurnalistului), Georgeta Carasiucenco (Moldova.org), Nicolae Cușchevici (RISE Moldova) și Olga Ceaglei (CU SENS).

#5 ANI ÎN CARE MAI MULȚI finanțatori ne-au susținut practic necondiționat (National Endowment for Democracy, European Endowment for Democracy, Soros Moldova, Black Sea Trust for Regional Cooperation), lăsându-ne libertatea de a ne facem munca onest, profesionist și cu dăruire. Iar pentru acest lucru le suntem profund recunoscători și mizăm în continuare pe sprijinul lor.

#5 ANI ÎN CARE NU AM FI FOST cine suntem și nu am fi realizat nimic fără tine, cititorul fidel al Oameni și Kilometri. Îți mulțumim că ne ești alături și, astfel, asiguri continuitate acestui proiect. Pe această cale îți mulțumim și din partea eroilor în ajutorul cărora ai sărit (Grădinița lui Goșa, Lumină, Prostituție în pandemie, Amar, …). 

#LA 5 ANI, încă avem planuri mari: vrem să îmbunătățim site-ul și să lansăm rubrici noi, vrem să mărim echipa, vrem să mai cumpărăm tehnică, vrem…, vrem… Sunt multe de „vrem”, așa că nu insistăm pe ele. Dar insistăm să-ți mulțumim pentru micile donații făcute, (cât și pentru cele pe care le vei face :).

#ȘI, pe lângă „La mulți Ani!”, la 5 ani ne-ar motiva imens dacă ai povesti la cât mai multă lume despre noi, despre proiectul care îți prezintă cele mai reale istorii umane! Și, de multe ori, cele mai lungi :).

Cu recunoștință, Oameni și Kilometri!