Igor Mîrzac are 60 de ani și s-a născut în Călărași. Din copilărie visa să zboare. Nu și-a permis să facă studii de pilot, dar prin anii ‘90-’93 și-a meșterit un deltaplan, iar în toamna lui ‘95, pe 18 iulie, a făcut primul zbor deasupra Călărașiului. Când am zburat pentru prima dată, probabil atunci am simțit că pot să ating acest scop, că nu este ceva dincolo de nori, de domeniul fantasticului.”

Igor crede că a moștenit pasiunea pentru zbor de la tatăl său, care era pasionat și el de aviație, pasiune pe care a transmis-o, la rândul lui, copiilor lui. Își amintește cum îi lua și pe cei doi fii ai săi cu el să zboare. Peste ani, cel mai mare fiu a devenit pilot la AIR Moldova, iar cel mic este parapantist amator. 

Când ești în zbor și vezi acest pământ, probabil altfel ajungi să gândești, ai cu totul altă filosofie. Îți vine în gând că acest pământ este minunat, frumos, vrei să trăiești, vrei să faci lucruri bune. Doar în viață sunt multe probleme de zi cu zi: și de ordin financiar, și la serviciu, diferite. Dar când zbori, toate acestea rămân pe pământ. În aer ești doar tu, de unul singur cu acest cer, și simți libertatea. Probabil, e libertate, o eliberare de acele probleme pământești.”

În 2003 a pus bazele Aeroclubului din Călărași Air Sport, care activează și astăzi. „Avem puține aerocluburi în Moldova, probabil din lipsa suportului financiar. Până anul trecut plăteam pentru asigurarea pasagerului suma de 800 de lei, azi trebuie să plătim de o sută de ori mai mult, conform noilor reguli. Poate asta e corect, dar nu mai este pentru buzunarul aeroclubului. Acum putem să fondăm și un club de creare a schițelor avia pentru copii, dacă am avea finanțare. Iată, un pic dacă vom câștiga, vom face. Să atragem oamenii, copiii, tinerii, celor cărora le-ar fi interesant. Dar pentru asta ar trebui, în primul rând, să fie interesul întregii comunități, nu doar a câtorva persoane, entuziaști.”

Video – Ecaterina Alexander

Editare – Olga Ceaglei