Oameni și Kilometri a obținut trei premii la Gala „Jurnaliștii Anului 2021”

Ieri, 16 decembrie, Oameni și Kilometri a cules trei „mere” la Gala „Jurnaliștii Anului 2021”, organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent și Comitetul pentru Libertatea Presei.

Primul premiu a fost oferit redacției la categoria „Reportaj” și a mers la colega noastră Mia Bucătaru, pentru care anul 2021 a fost unul destul de dificil. „Jurnalismul pe care eu îl practic e despre oamenii simpli, vocea cărora este mai puțin auzită. […] Acest premiu pentru mine este o mare motivație ca lucrul pe care-l fac, pe viitor, să fie la celași nivel”, a afirmat Mia în timpul ceremoniei de decernare a premiilor.  

Mia Bucătaru a depus dosarul în cadrul acestui concurs cu următoarele materiale: „Femeia din canal”, pentru care a coborât într-o gaură de canal și a documentat despre viața unei femei fără adăpost; „Droguri, alcool și sex”, în care a prezentat și o altă „față” a orașului Chișinău, una mai puțin văzută;  „Anchetatorul morții”, un longread despre legistul din Călărași, unde Mia a participat, exclusiv, la câteva operații de disecare a cadavrelor.

Al doilea premiu a fost oferit redacției la categoria „Longread”. Fiind unul colectiv, de acest premiu s-a învrednicit colega noastră Polina Cupcea și Liliana Botnariuc. Polina Cupcea, în această competiție, a propus trei materiale: „Alo, Tolea, tot eu sunt!”, un longread despre un student gay și o profesoară lesbiană, care luptă din răsputeri cu discriminarea și ura semenilor față de comunitatea LGBT+; „Prostituție în pandemie”, un longread despre o prostituată de 19 ani, care face față cu greu pandemiei alături de cei doi copii ai săi de 4 și 2 ani; „Linia (in)vizibilă”, un text despre discriminarea unei femei rome, ajunsă, astăzi, consilieră în Primăria Gribova, Drochia.

Liliana Botnariuc a concurat cu următoarele trei materiale: „Ultima tură” – un longread despre ultima zi de muncă a medicului, Iurie, în vârstă de 80 de ani, din raionul Edineț, care a lucrat o vreme și pe ambulanță; „Copiii abuzului sexual online” – un longread greu de „rugumat” despre cât de neprotejați sunt copiii în mediul online; „CFM: „Dacă nu murim de COVID, murim de foame”- un text despre viața muncitorilor de la Căile Ferate, care nu-și primesc salariile de câteva luni, dar continuă să mucească la Gara feroviară din Ungheni.

Cel de-al treilea premiu, categoria „Fotografie”, a mers la Mihail Călărășan, pentru „Viața la 180 grade” și „Seniorul de la RTEC”.

Anterior, redacția Oameni și Kilometri a mai fost premiată în cadrul Galei „Jurnaliștii Anului”. În 2020, redacția a obținut premiul la categoria „Reportaj video”. În 2019, Oameni și Kilometri s-a învrednicit de premiul cea mai bună redacție la categoria „Longread”, iar Elena Covalenco la categoria „Fotografie”. În 2018, Polina Cupcea a luat „mărul” la categoria „Longread”, iar în 2017 – Andrei Moraru, la categoria „Fotografie”. Tot în 2017, Oameni și Kilometri a obținut premiul special „Debutul anului”.

Gala „Jurnaliștii Anului” este organizată anual, începând cu anul 1995, în cadrul Clubului de presă din Chișinău. Scopul principal al acestei acțiuni este de a susține și încuraja eforturile jurnaliștilor de a face presă de calitate, aderând la standardele profesionale internaționale.