Mănăstirea din satul Bănceni, situată la aproximativ 20 de kilometri de Cernăuţi, Ucraina şi la doar cinci kilometri de frontiera cu România, este un complex monahal colosal și răvășitor.
Cupolele clopotniței și bisericii se văd de la kilometri distanță și uimesc prin strălucirea lor. Limba de comunicare la mănăstire este româna, Bănceni fiind un sat românesc, cu o populație de circa 800 de oameni.
În apropiere de complexul monahal se află și un hotel cu șase etaje – „Casa Pelerinului”. Creștinii se pot caza gratuit aici pentru o perioadă de cel mult trei zile și au parte și de trei mese pe zi, la fel gratuite.
Vizavi de hotel funcționează și o clinică privată, dotată cu tehnologie medicală de ultimă oră și o casă destinată copiilor cu nevoi speciale.
Presa scrie că prin lăcașul sfânt au trecut mii de refugiați de la începutul agresiunii militare ruse în Ucraina, unii dintre ei continuând să trăiască la mănăstire.
Totodată, sub tutela mănăstirii și a episcopului Longhin se află peste 400 de copii orfani și cu dizabilități, dintre care 35 sunt înfiați de Mihail Jar, numele de mirean al episcopului.
Foto: Vadim Vasiliu
Editare: Olga Ceaglei
Acest material este din cadrul proiectului „Povești adevărate din Ucraina” susținut cu sprijinul Fundației Soros Moldova. Toate materiale din cadrul acestui proiect sunt unite prin hastag-urile: #Ucraina, #PoveștiDinUcraina.
***Acest text este din cadrul proiectului „Povești adevărate din Ucraina” susținut cu sprijinul Fundației Soros Moldova. Toate materiale din cadrul acestui proiect sunt unite prin hastag-urile: #Ucraina, #PoveștiDinUcraina.
Foto – Vadim Vasiliu