Recomandările de mai jos nu reprezintă nici pe departe un top al celor mai bune articole, în viziunea redacției Oameni și Kilometri. Sunt mai degrabă câteva dintre materialele care ne-au marcat anul 2019. Fie profesional, fie personal.
.
*
Polina Cupcea, reporter
Ministerul Interceptărilor
Ion Preașca, Nicolae Cușchevici, Iurie Sanduța // RISE Moldova
O investigație care m-a lăsat perplexă și cu ochii în gol minute în șir. Doar puteam bănui că guvernarea fostului regim Plahotniuc își urmărește activ opozanții și „dușmanii” prin interceptarea convorbirilor telefonice sau instalarea camerelor video în locuințe. Însă când sub lupa procurorilor au nimerit reprezentanți ai societății civile și chiar jurnaliști, m-am convins definitiv că multă ciumă se află în mintea unui dictator, ciumă care îți invadează viața fără să îți dorești asta.
Ce face un asistent medical comunitar în cele mai sărace locuri din România?
Oana Sandu // Decât o Revistă
O asistentă medicală comunitară are în grijă 13 sate dintr-o comună din Vaslui. Mai exact, ajută oameni în situații vulnerabile – de la nou-născuți la bătrâni – să trăiască mai bine. Rămâi cu un gust amar după lecturarea textului scris impecabil de Oana Sandu, deoarece ți se perinde prin ochi toată sărăcia și deznădejdea României, care, culmea, este izbitor de asemănătoarea cu cea din Republica Moldova. Însă în suflet se strecoară un licăr de speranță când personajul principal – Alina, e funcționarul public de care are nevoie orice comunitate.
România e în plin boom de muncitori asiatici. Dar cine sunt ei?
Adina Florea // Inclusiv
Povestea lui Rjay, un filipinez care a venit la muncă tocmai în… România. Inițial am zâmbit. Adică ce a pierdut un filipinez în țara vecină? Povestea scoate dedesubturi care te cutremură. Pentru că Rjay e ca și milioanele de moldoveni/români plecați peste hotare pentru un trai mai bun, doar că Rjay acoperă o parte din golurile lăsate în urmă de-ai noștri. Acum el e un „de-al nostru”.
.
*
Liliana Botnariuc, reporter
Crima de la Grădiniță
Oana Sandu // Decât o Revistă
După zeci de interviuri cu prietene, rude, cunoscuți și colegi, jurnalista face o reconstituire a vieții și trăirilor unui cuplu și ne arată cum s-a ajuns ca, după 20 de ani de căsnicie, o femeie să fie ucisă de soțul ei, chiar în grădinița pe care o înființase. Un articol care sapă dincolo de aparențele unei relații de cuplu și ne lasă să medităm asupra ce suntem și ce facem noi cu relațiile noastre.
Frica era aici și înainte
Ana Maria Ciobanu // Decât o Revistă
Articolul ne arată cum s-a schimbat viața adolescenților din România după cazul de la Caracal. Iar și mai zguduitor este să citești destăinuirea reporteriței care a documentat articolul. După mulți ani în care i-a fost frică să vorbească, discuțiile cu zeci de adolescenți și victime ale abuzului sexual i-au dat curaj să spună pentru prima dată că și ea a fost o victimă a violului, pe când era elevă.
.
*
Nicolae Cușchevici, editor
The Lonely and Dangerous Life of the Filipino Seafarer
Aurora Almendral // The New York Times
Pentru că… este un portret bine conturat al meseriei de marinar pe o navă cargo. Construit în jurul unor personaje din Filipine, țară care a livrat acestui sector o pătrime din numărul total de muncitori, textul arată nu doar cum meseria respectivă schimbă viața unei familii, dar și a unei națiuni întregi.
Cristina Neagu: #iwillbeback
Andreea Giuclea // Decât o Revistă
Pentru că… este genul de text pe care, odată deschis, îl citești dintr-o răsuflare (chiar dacă e vorba de o răsuflare cam mare). Și unde mai pui că e și documentat la sânge, și împletit cu iscusință, și reconstituit cu emoție.
Secretele chiliilor (I), Năravurile chiliilor (II) și Victimele chiliilor (III)
Ovidiu Vanghele, Vlad Stoicescu, Diana Oncioiu, Paula Căbescu // Să fie lumină
Pentru că… pe autori i-a împins „păcatul” să calce și să răscolească într-o zonă de care mulți se feresc ca de dracu’, vorba populară. Și se feresc și-o menajează nu de azi sau de ieri, ci de zeci de ani de zile.