Cele mai citite articole Oameni și Kilometri din 2019

Anul 2019 a fost marcat de alegeri – cele parlamentare, din februarie, și cele locale, din octombrie -, dar și de prăbușirea blocului de la Otaci – o tragedie evitată la limită. Ca o retrospectivă a anului trecut, vă prezentăm Top 3 materiale Oameni și Kilometri, per categorie, conform datelor Google Analytics.

.

Reportaj

1. Revelionul de Urgență
Text și foto: Liliana Botnariuc
Vasilii se apropie de bătrâna care zace pe targă cu capul proaspăt ras și-i verifică pulsul. Apoi privește încordat la un monitor de deasupra. Datele nu-i arată nimic îmbucurător. Pune mâna pe telefon. „E 23.57, vine cineva să o ia la operație?” Închide și-și anunță colegii: „O să întâlnim Anul Nou în Zona Roșie.”

2. „Zviozdocica” de la capătul țării
Text: Victoria Bortă / Foto: Mihail Calarașan
Cu o lună înainte de alegerile parlamentare forfota electorală era în toi. Ne întrebam însă, cum o fi în Zviozdocica, un sat din raionul Căușeni, localizat la circa 70 de km de Chișinău și doar trei – de Ucraina. Cum ajunge campania electorală într-un sat fără magazin, poștă sau internet în care mai puțin de zece oameni își duc traiul de azi pe mâine.

3. Mesagerul de pe Nistru
Text: Polina Cupcea / Foto: Mihail Calarașan
Nea Sașa transportă oameni de pe un mal pe altul mai bine de 15 ani. Pe vremea URSS existase un pod plutitor, care făcea legătura între cele două sate, dar care a fost înghițit de furia apelor prin ‘90. Între timp avuse loc războiul de pe Nistru și separarea de facto a celor două maluri, așa că nimeni nu și-a mai bătut capul să-l înlocuiască.

.

Intersecții

1. Prăbușire
Text și foto: Liliana Botnariuc
Eugenia și Olga, două vecine, fug din blocul din vale, când o duduitură astupă țipetele oamenilor. Întorc capul. Pulberea saltă ca un nor și rămâne în aer. În următoarea secundă o crăpătură lungă și lată despică clădirea. Partea din deal se desface în bucăți cu o bubuitură înfundată. Zidurile a jumătate de bloc s-au făcut una cu pământul.

2. Republica violenței
Text: Liliana Botnariuc / Ilustrații: Diana Roșcovan
După șase ani de violență, Maria a divorțat și a venit să locuiască la bunica maternă. Era noiembrie 2011. Moldova recunoscuse deja de patru ani că violența e un fenomen social care trebuie combătut și un an de când aceasta era pedepsită cu închisoare, nu doar cu amendă. Lucrurile păreau să o ia pe calea cea dreaptă, nu însă și pentru Maria. 

3. Economii pe inimi bolnave
Text: Victoria Bortă / Foto: Mihail Calarașan
Cum e să fii bolnav „de inimă” într-o țară în care practic în jumătate din raioane nu există medici cardiologi de ani de zile, știind că afecțiunea de care suferi provoacă cele mai multe decese? Sau te înghesui sub ușa cardiologului din raioanele învecinate, sau încerci să prindă un loc la Institutul de Cardiologie din Chișinău. 

.

Destine

1. Nume de cod: 883
Text și foto: Liliana Botnariuc
Nina Dmitrievna, cea mai vârstnică felceră pe ambulanță din Republica Moldova, are 81 de ani și se numără printre cei 542 de angajați ai serviciului medical de urgență din țară care s-au încăpățânat să rămână în sistem și după atingerea vârstei de pensionare. S-a gândit să plece, și nu o dată, dar a rămas pentru că nu-și imagina să nu mai lucreze. 

2. „M-am zvezdanit”
Text și foto: Tatiana Ețco
Igor Babiac, considerat unul dintre cei mai realizați tineri actori de film din Republica Moldova își trăiește viața pe drumuri, între aici și acolo. Între Moldova și Ucraina, unde și de unde aduce călători, dar mai ales între actorie și șoferie, unde s-a refugiat în speranța că va reuși să-și pună gândurile în ordine și să-și găsească echilibrul interior. 

3. Lupta fraților
Text și foto: Liliana Botnariuc
Tudor – fost primar și unionist declarat, și Petru – consilier local socialist, sunt consăteni, vecini și… frați. Ei sunt prototipul miniatural al unei Moldove care ani la rândul se rupe în sondaje între Uniunea Europeană și Uniunea Economică Euroasiatică, între pro și contra unirii cu România, în timp ce ambii cred că țara merge într-o direcție greșită.

.

Zoom

1. „Un chirurg trebuie să moară împreună cu pacientul său”
Foto și text: Mihail Calarașan
Pe fundalul țiuiturilor scoase de aparatajul medical, un preot citește o rugăciune și flutură cădelnița deasupra unui pacient. E o scenă deja obișnuită pentru Departamentul Anestezie și Terapie Intensivă din cadrul Urgenței din Chișinău. Anual, aici ajung circa 2.000 de persoane. Un sfert dintre ele părăsesc instituția cu ochii închiși pentru totdeauna.

2. Unde dragoste e…
Foto și text: Elena Covalenco
Maria și Marin. Doi tineri proaspăt căsătoriți pe care scaunul cu rotile nu i-a împiedicat să se mute împreună, în orașul Fălești. Deși întâmpină o groază de provocări ca să supraviețuiască în căsuța lor de pe stradela Toma Ciorbă, dragostea e cea care îi ține în tonus și le dă puteri, aripi și răbdare ca să meargă înainte.

3. „Vreau să trăiesc!”
Foto și text: Nadejda Roșcovanu
Când avea şaptesprezece ani, Aliona Stoian, locuitoare a orașului Chişinău, a simţit primele simptome ale bolii de care a suferit şi mama sa, „Ataxie spinocerebeloasă de tip 2”. La vârsta de douăzeci şi cinci de ani, experţii i-au stabilit gradul „accentuat” de dizabilitate şi capacitatea de muncă de 30%. Acest grad o lipsea pe Aliona de dreptul la serviciile unui asistent personal.